Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Havárie plynové přípojky

Dne 25.7.2002 cca v 14.40 hod se v obci Příšovice (Liberecký kraj) stala autonehoda, při které došlo k vážnému poškození středotlaké plynovodní přípojky zemního plynu (přípojka z uličního rozvodu po hlavní uzávěr plynu), ukončené v sloupku TPG 934 01 čl.2.10. Sloupek je umístěn na hranici pozemku, tj. přístup je z veřejné komunikace (chodníku). Chodník - samostatná komunikace oddělena od vozovky obrubníkem. Společně s hlavním uzávěrem plynu je v prostoru sloupku instalován regulátor tlaku plynu pro vstupní přetlak do 0,4 MPa TPG 609 01, dále je zde osazeno obchodní měření (plynoměr) TPG 934 01. Z prostoru sloupku je domovní plynovod sveden do země a pokračuje zahradou až k rodinnému domku. Jak na středotlaké části, tak i na nízkotlaké části plynovodu je použito PE materiálu.

Autonehodu způsobil rychle jedoucí řidič osobního vozidla, který při předjíždění linkového autobusu v nepřiměřené rychlosti nezvládl řízení a byl doslova katapultován na sloupek, kde se nacházela níže citována plynová zařízení (hlavní uzávěr plynu, regulátor tlaku plynu a měřící zařízení).

Při následném střetu vozidla se sloupkem došlo k jeho rozmetání, k utržení celého plynového zařízení včetně hlavního uzávěru plynu a k následnému nekontrolovatelnému úniku plynu na středotlaké části (možný tlak až 0,4 MPa). Přibíhající občané obce Příšovic pravděpodobně nedokázali vyhodnotit vzniklou situaci a zůstali v nebezpečné zóně unikajícího zemního plynu.

V cca 15.10 hod jsem byl telefonicky požádán o pomoc. Z mé obce Přepeře je to do obce Příšovice 1,5 km. Již v této vzdálenosti byl cítit zemní plyn. Po mém příjezdu se nám podařilo pomocí škrtidla středotlakou část plynovodu uzavřít. Kolik množství zemního plynu uniklo do ovzduší může doložit pouze Severočeská Plynárenská a.s. Proč se zmiňuji o této události? Pakliže projíždíte dnešními obcemi, městy, kde proběhla plynofikace, vidíme tyto sloupky, že jsou v bezprostřední blízkosti veřejných komunikací. Proto si kladu otázku "jak jsou tyto sloupky a nejen ony zabezpečeny proti takovýmto nehodám"? Podle mé zkušenosti je vidět, že za daných platných normativních dokumentů nijak. Není totiž nikde v těchto normativních dokumentech předepsána instalace "rychlouzávěru AS - STOP".

Tímto dávám podnět ke zvážení, zda není namístě provést revizi TPG 702 01 a dalších normativních dokumentů a předepsat "bez instalace rychlouzávěru GAS - STOP na plynovodní přípojce nesmí být zařízení uvedeno do provozu". Tyto nehody se mohou stávat a jak mohou dopadnout to záleží na zvážení odborné plynárenská veřejnosti. Její zodpovědností je zhodnotit nebezpečnost vzniku obdobných nehod. Jen odborník může zhodnotit jaké následky mohl způsobit tento 30 min. nekontrolovatelný únik zemního plynu v zastavěné části obce Příšovic.

Další problém, který vzniká u takto volně stojících sloupků je zhotovení betonového základu, na kterých sloupek stojí. Tento základ je umístěn v nezámrzné hloubce a zároveň jsou v něm pevně zabetonovaná přívodní i odvodní potrubí. I při této nehodě se ukázalo, že takto pevně zabetonované potrubí utrpí rozsáhlejší poškození, než když je uloženo pouze v pískovém loži, tj. zasypáno až po dvířka. I když PE materiál vykazuje dostatečnou pružnost, při této nehodě a pevném zabetonování došlo k výraznému poškození v místě zabetonování. I toto, si myslím, byla jedna z příčin proč došlo k tak velké devastaci celého plynového zařízení umístěného ve sloupku.


Vozdilo, které vše způsobilo

Po havárii - PE trubka je již zaškrcená


Při opravě

HUP již opraven


 
 
Reklama