Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Brno za peníze EU zateplí přeš čtvrtinu budov základních škol

Brno za peníze EU zateplí přeš čtvrtinu budov základních škol

Brno opraví 20 až 25 z asi 80 budov základních škol, které má ve správě. Umožní to evropské dotace. Investice půjdou do stovek milionů korun, jen za letošní práce vyplatí radnice firmám 123 milionů korun. Loni se za ně jako první zateplovala základní škola Kamínky, letos bude následovat dalších pět. Pro dalších deset škol má město evropskou dotaci přislíbenu a nových osm žádostí plánuje podat, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Ladislav Macek.

Podle Macka se investice vyplatí. Když se asi před pěti lety zateplila základní škola Pavlovská v Brně-Kohoutovicích, klesly tam náklady na protopený plyn z asi 1,2 milionu korun na 700.000 korun, tedy o více než 40 procent.

Ještě výraznější úspory dosáhli v Novém Lískovci, kde loni základní školu Kamínky zateplili na nízkoenergetickou úroveň. "Už se tam ukázalo za první zimu, že úspory na teple jsou přes 60 procent," řekla nedávno starostka Jana Drápalová (SZ). Zateplení škol městským částem finančně pomůže. "Provozní náklady škol jsou pro rozpočty městských částí hodně velikou zátěží," dodala.

V letošním rozpočtu je na investice do základních škol vyčleněno 88 milionů korun, loni to bylo 63 milionů korun, předloni 29 milionů korun. V roce 2006, kdy rozpočet připravovala minulá koalice, tvořilo stejnou kolonku v rozpočtu 85 milionů korun.

 
 
Reklama