Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plyn od ČEZ si během dvou týdnů objednalo 5500 zákazníků

Energetická skupina ČEZ má dva týdny po zahájení nabídky plynu domácnostem 5500 zákazníků, uvedla mluvčí firmy Eva Nováková. Podle ní je to polovina všech zákazníků, které konkurence získala od ledna do konce května. O plyn od společnosti ČEZ je největší zájem v severních, západních a středních Čechách a na severní Moravě, uvedla.

ČEZ začal nabízet plyn domácnostem od června, do konce příštího roku ho hodlá nabízet o pět procent levněji než plynárenská skupina RWE. Noví odběratelé mají také možnost získat finanční bonus 500 korun. RWE už dříve upozornila, že nižší ceny než u konkurence jsou předpokladem vstupu na trh.

Vedoucím dodavatelem plynu v ČR je RWE s podílem na trhu kolem 67 procent, ten ale firmě klesá ve prospěch alternativních dodavatelů. Pražská plynárenská ovládá zhruba 12 procent trhu, následují společnosti Vemex a E.ON. Vemex chce plyn domácnostem dodávat od příštího roku, zatím zásobuje jen podniky. Na firemním trhu ČEZ od loňského srpna získal pětiprocentní podíl.

Dodavatele plynu mění každým rokem více domácností. Z údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) vyplývá, že za první čtyři měsíce letošního roku přešlo ke konkurenci 10.986 odběratelů mezi domácnostmi, což je více než trojnásobný růst proti stejnému období v loňském roce. Od ledna do konce dubna 2009 změnilo dodavatele plynu 3265 domácností.

 
 
Reklama