Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČEZ a RWE se pustily do boje o zákazníky

V české energetice začíná bitva dvou největších energetických firem, ČEZ a RWE Transgas, z níž by mohl těžit zákazník. Elektrárenský ČEZ začíná ve velkém cíleně nabízet domácnostem zemní plyn. To byla dosud doména Transgasu, který ovšem už dříve expandoval do sféry ČEZ a nabízí kromě dodávek plynu i elektřinu. Obě firmy zdůrazňují, že jsou v nové komoditě výrazně levnější než konkurent.

ČEZ a Transgas se přizpůsobují tvrdšímu konkurenčnímu prostředí, které po vypuknutí krize na energetickém trhu zavedly menší firmy, jako Bohemia Energy Entity (BEE) nebo Lama Investments, nabízející své služby pod názvem Levnyplyn. cz v cenách až o deset procent nižších než velcí hráči. Podobně se chová i energetická trojka E.ON, která rovněž koncovým zákazníkům nabízí plyn i elektřinu. "Konkurence na českém energetickém trhu se vyostřuje a těžit z toho bude zákazník," říká Richard Rezner z PricewaterhouseCoopers.

Lidé v bytech či rodinných domech s vytápěním či ohřevem vody na plyn získají přechodem od tradičního dodavatele ke společnosti ČEZ o zhruba desetinu nižší ceny pro třetí čtvrtletí. Výjimku tvoří Praha, kde se úspora pohybuje okolo pěti procent. ČEZ, podobně jako Pražská plynárenská, garantuje platnost zveřejněných cen až do konce září. Připomeňme, že čtveřice plynárenských firem skupiny RWE zdraží od počátku července o téměř 5 % a E. ON Energie o 6 %. Až do konce roku 2011 se pak ČEZ zavázal, že jeho ceny zůstanou aspoň o 5 % nižší než nabídka bývalého monopolu v daném kraji.

"Noví hráči nakupují plyn na spotovém trhu, na burzách. Tam jsou ceny mnohem nižší než ceny dlouhodobých kontraktů, které mají firmy jako RWE Transgas či E.ON nasmlouvané s těžařskými společnostmi," vysvětluje Luděk Piskač ze Sdružení velkých odběratelů energie. Podobně funguje cenová válka i na trhu s elektřinou.

Alternativní dodavatelé plynu se nabídky ČEZ nebojí, ačkoliv tato je poráží zhruba o 5 %, tedy s výjimkou Prahy. Jak uvedl mluvčí skupiny Lama Andrej Čírtek, Lama nabízí odměnu pro nového zákazníka tisíc korun oproti pětistovce od ČEZ. Ceny zatím měnit nehodlá. "Konkurenci vítáme a jsme rádi, že se nebudou realizovat předvolební sliby o regulaci cen energií. Právě trh s plynem ukazuje, že konkurence funguje pro zákazníka lépe než regulace," dodal Čírtek.

Bohemia Energy pak upozornila, že není jisté, jakou úpravu ceny provede ČEZ počátkem čtvrtého čtvrtletí. "ČEZ nabízí o desetinu nižší ceny jen dočasně na období červenec až září, tedy na letní období, kdy je spotřeba plynu minimální. Považuji to za marketingový trik. Pro lidi je důležité, jaké ceny platí v zimě," řekl k nabídce ČEZ jednatel BEE Jiří Písařík.
 
 
Reklama