Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Popis zapojení fotovoltaické elektrárny

Zajímá vás, jaké jsou různé druhy zapojení fotovoltaické elektrárny? Připravili jsem pro vás popis těchto zapojení.

Ostrovní systém
FV elektrárna, která není nijak propojena s distribuční elektrickou sítí, je označována jako ostrovní. Svoje uplatnění nachází především v místech, kde není přípojka elektrické energie (chaty, zahrady). Za určitých podmínek lze na výrobu z těchto systémů čerpat také tzv. zelené bonusy. Pokud potřebujete energii tam, kde je na mapě distribučních sítí prázdné místo, jsou právě ostrovní systémy pro Vás ideálním řešením.

Připojení na síť samostatnou přípojkou
Jedná se o fotovoltaickou elektrárnu, která veškerou vyrobenou elektřinu dodává do distribuční sítě. Za každou vyrobenou kWh je výrobci zaplacena tzv. výkupní cena. Výše výkupních cen je stanovena na základě zákona č. 180/2005 Sb. o podpoře obnovitelných zdrojů a je garantována po dobu 20 let.

Připojení pro vlastní spotřebu energie a prodej přebytků do sítě
Tento typ připojení je výhodný tam, kde se větší část elektřiny zároveň na stejném místě i spotřebuje. Typickým příkladem jsou instalace na rodinných domcích nebo na halách průmyslových objektů. Nespotřebovaná elektřina se dodává do sítě jako přebytek za cenu dohodnutou s obchodníkem s elektřinou (E.ON, Nano energies apod.). Zelené bonusy jsou vypláceny z veškeré vyrobené elektřiny – spotřebované i dodané do sítě. Aby bylo možné rozlišit proud dodávaný ze sítě a do sítě, je třeba ještě hlavní elektroměr nahradit tzv. čtyřkvadrantním. Ten Vám dodá zdarma příslušný distributor elektřiny.
JOYCE ČR, s. r. o.
logo JOYCE ČR, s. r. o.

Firma JOYCE ČR, s.r.o. byla založena v roce 1996. Hlavními obory činnosti jsou komunikační technologie a alternativní zdroje energie s působností v České i Slovenské republice. Naše vize: JOYCE = symbol kvality a trvalé hodnoty. S námi budete Jedineční, ...

 
 
Reklama