Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Úspěšný český výrobce kotlů slaví 20 let

Thermona, výrobce plynových kotlů, slaví 20 let. Zůstala jako jediný český výrobce plynových nástěnných kotlů v ryze českých rukou. S ročním obratem 400 mil.Kč a s exportem téměř 9 mil. EUR Thermona úspěšně konkuruje renomovaným evropským výrobcům.

Dnes si český trh s plynovými kotli rozdělily německé a italské společnosti a většinu regionálních výrobců v Evropě tak vlastní nadnárodní koncerny. Zájem ze zahranočí byl i o Thermonu, ta však zůstala jako jediný český výrobce plynových nástěnných kotlů v ryze českých rukou

„Začátkem devadesátých let vyrábělo plynové kotle s výkonem do 50 kW více než dvacet českých firem a na náš trh vstupovaly s nadšením desítky zahraničních, evropských i mimoevropských výrobců. Byla doba plynofikace a stavebního boomu. Na přelomu tisíciletí zůstaly z dvaceti domácích tři až čtyři firmy, které byly schopné efektivně a kvalitně vyrábět a konkurovat dovozcům,“ říká Jaroslav Fila, generální ředitel a spolumajitel společnosti.

„Samozřejmě i my jsme vedli se zahraničními investory jednání, ale většinový podíl jsme prodat nechtěli, a to se vždy ukázalo jako podmínka, bez které o vstupu zahraničního kapitálu jednat nelze. Zaměstnáváme více než sto lidí z našeho regionu a mnoha dalším dáváme práci při subdodávkách. Tito lidé vždy stáli za námi a hlavně proto jsme nechtěli riskovat, navíc pokud se nám daří, nemáme důvod společnost prodávat“ pokračuje Jaroslav Fila.

Vývoj a ekologie

Konkurenční výhodou Thermony se ukázala vizionářská sázka na vývoj a ekologii ještě dříve, než se ekologické ukazatele kotlů dostaly na přední místa v důležitosti parametrů, podle kterých zákazníci kotle vybírají.
Vývojové oddělení Thermony tedy už od 90. let vyvíjelo kotle s důrazem na ekologii a úspornost, stejně tak jako na kvalitu, design, servis a cenu. Nástěnné kotle THERM proto získaly známku Ekologicky šetrný výrobek a pravidelně sbírají medaile a ocenění na mezinárodních veletrzích topenářské techniky.
V tomto nastoupeném trendu hodlá společnost pokračovat i v budoucnu.
Svědčí o tom i novinky z veletrhu SHK 2010 v Brně:

  • nová řada plynových kotlů s nízkými emisemi Therm xxE.A
  • nové elektrokotle Therm EL 5 a 9 vhodné především do nízkoenergetických staveb.
  • solární zásobník Solartherm zde byl oceněn Zlatou medailí SHK.

Thermona na SHK 2010
Další novinky chystá Thermona do prodeje už ve druhé polovině roku 2010:
  • kotel s vestavěným 55 litrovým zásobníkem Therm 28 LXZ.A 5
  • elektrokotel Therm EL 14, který doplní řadu elektrokotlů s dotykovým displejem.


O společnosti Thermona

Thermona, spol. s r.o. navrhuje, vyrábí a provádí servis plynových nástěnných a stacionárních kotlů a kotlů na tuhá paliva o výkonovém rozsahu od 5 do 90 kW, s možností sestavení nebo návrhu kotelen až do výkonu 1000 kW. V rámci rozšíření sortimentu a komplexnosti služeb pro zákazníky zahájila v roce 2007 výrobu elektrokotlů o rozsahu 8 až 45 kW a dodávek solárních kolektorů.

 
 
Reklama