Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový trend - využití elektrických systémů v NED a PD

Ing. Svozil ze společnosti Fenix říká: energetická úspornost dobře regulovaných elektrických přímotopných soustav začíná být všeobecně uznávána. Masovým trendem jsou v nízkoenergetických domech.

Z rozhovoru Ing. Cyrila Svozila pro časopis TZB-Haustechnik 1/2010:
  • Nynější vývoj na českém trhu v oblasti elektrických systémů vytápění kopíruje situaci na vyspělých trzích severských a západoevropských zemích. Zájem zákazníků tak přechází z nejlevnějších výrobků - elektrických konvektorů - na tzv. velkoplošné topné soustavy.
  • Elektrické konvektory jsou stále častěji používány pouze jako doplňkový zdroj tepla, zajišťující potřebnou dynamiku systému vytápění, případně jako zdroj tepla v podružných prostorách.

  • Elektrické systémy vytápění se stávají rovněž stále častěji součástí otopných soustav s tepelným čerpadlem či populárními krby.

  • Naprosto novým trendem je potom dnes již masové užití elektrických systémů v nízkoenergetických domech, případně v domech pasivních. Provozní náklady přitom, vzhledem k velmi nízkým spotřebám energie na vytápění, nehrají již významnou roli (5-6 tisíc kWh/rok, tj. v cenách 2009 náklady na vytápění 11-13 000 Kč).


  • Rohož šitá i lepená
  • Stále chybí dostatečná teoretická podpora. I přes četné pokusy stále chybí odpovídající mechanismus výpočtu umožňující objektivní stanovení předpokládaných nákladů na elektrické vytápění objektů. Výpočtové postupy používané v současnosti stále vedou k údajům velmi odlišným od hodnot naměřených v reálných aplikacích. Je zjevné, že k nejvýraznějšímu podcenění efektivnosti elektrických systémů vytápění dochází v nedostatečném zohlednění jejich dobré regulovatelnosti.Přitom jsou běžně dostupné studie německých vědeckých ústavů prokazující efektivitu elektrických sálavých systémů vytápění, a to i při vyhodnocování tzv. uhlíkové stopy.

  • Růst počtu uživatelů v posledních 10 letech je zejména dílem osobní zkušenosti, pozitivního příkladu a ústně šířené pozitivní reklamy.

Topná fólie chránící zrcadlo v koupelně před mlžením.
Stropní folie ECOFILM C jsou určeny do sádrokartonových konstrukcí (SDK) jako stropní sálavé vytápění.


FENIX Trading s.r.o.
logo FENIX Trading s.r.o.

Jako český výrobce s více než 30letou tradicí nabízíme kompletní sortiment elektrického sálavého vytápění - topné rohože a topné kabely ECOFLOOR, topné folie ECOFILM, sálavé panely ECOSUN, přímotopné konvektory ECOFLEX, regulaci bytovou i průmyslovou. Na ...

 
 
Reklama