Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Wilo - aktuálním trendem v čerpadlech je využití elektroniky

Návratnost čerpadla STRATOS PICO je 1,5 – 3 sezony a umožňuje až o 80% vyšší účinnost při porovnání se starým ne zcela optimálně navrženým čerpadlem, řekl na přednášce Ing.Petr Vacek z Wilo Praha.

  • Je jedním ze 4 největších výrobců čerpadel ,produkuje 25 000 topenářských čerpadel/den.
  • V současné době se produkty dělí do 3 skupin – TZB, Municipality a Industry.

  • Pojedete-li na dovolenou do Francie, Itálie nebo na africký kontinent, možná na dovolené uvidíte nápadně známé, ale červené čerpadlo. Jedná se o značku Salmson, která je technicky zcela shodná, ale Wilo značku zachovalo s ohledem na tradici značky na místních trzích.
  • Aktuálním trendem v čerpadlech je využití elektroniky (ochrana i řízení čerpadel).
  • Stále nejčastější jsou asynchronní motory, které však dnes již mají mnohá vylepšení. Jejich nevýhodou je max. počet spínání 30x/hodinu a hodnota spínacího proudu.

  • STRATOS PICO je nejlepší na světě. Inteligentní, flexibilní a maximálně účinné oběhové čerpadlo, které je ve své třídě bez konkurence. Má elektricky komutovaný motor, možnost ovládání četnosti spínání. Větší otáčky a menší oběžné kolo umožňují až o 80% vyšší účinnost při porovnání se starým ne zcela optimálně navrženým čerpadlem. Posledními vychytávkami tohoto čerpadla je izolace, připojení a snadný rozběh po odstávce. Návratnost čerpadla je 1,5 – 3 sezony. Bezkonkurenční je jejich flexibilita použití ve vytápění nebo chlazení, která je dána rozsahem teploty média od –10 °C do +110 °C. Umístěním a variabilitou polohy modulu s řídicí elektronikou je dosaženo bezproblémové montáže, a to i s ohledem na úsporu místa. Velký a snadno čitelný displej s možností natočení zobrazení odečítaných údajů umožňuje prostřednictvím intuitivně ovládaného „červeného knoflíku“ nastavení a odečtení veškerých provozních údajů a stavů přímo na čerpadle.
    Stratosy lze dozbrojit vkládanými moduly IF pro komunikaci s vyššími řídicímisystémy budov, včetně sítí LON Works. Lze je tedy nastavit přesně na míru požadavkům konkrétního uživatele. Oběhová čerpadla Wilo Stratos jsou k dispozici od jmenovité světlosti DN 25 po DN 100 a vyrábí se v jednotlivém i zdvojeném provedení.

  • STAR-Z NOVA je určeno pro cirkulaci. Potřeba jiné konstrukce vychází ze základní odlišnosti oproti čerpadlu v topném systému. Cirkulačním čerpadlem totiž protéká stále nová voda a tím narůstá riziko tvorby kotelního kamene, zejména v místech, kde je teplota vyšší než 70°C.

  • Toto čerpadlo má motor odolný vůči blokovacímu proudu, není zapotřebí ochrana motoru a umožňuje rychlé připojení díky pružným svorkám umožňujícím snadné elektrické připojení.

  • Dalším pokrok je vedle elektroniky také v materiálech. Z hlediska hygieny je nejlepší nerezová ocel, ale pro dopravu chemikálií spíše využijeme plasty, pro dopravu abrazivních materiálů zase litinu.

Přečerpávání dešťových vod

Pro přečerpávání jsou výhodné kompletní šachty, které za příznivé ceny umožňují rychlé zprovoznění, zapouští se do země bez jakéhokoli betonování a se snadnou montáží. Důležitou limitující hodnotou je četnost spínání, je nutno posoudit nádobu a uvažovat skutečný provoz.

Zdroj: přednáška na semináři "Voda pod kontrolou, kanalizační a odvodňovací systémy, ČOV, řešení odpadních vod", který pořádala společnost PSM CZ 4.5.2010 v Praze. Text Ing.Dagmar Kopačková

 
 
Reklama