Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Aktuálně z rekonstrukce vily Tugendhat v Brně

Jednou z příčin statických poruch zahradní terasy brněnské funkcionalistické vily Tugendhat byla dešťová a splašková voda unikající z kanalizace.

Jednou z příčin statických poruch zahradní terasy brněnské funkcionalistické vily Tugendhat, která je jako jediná tuzemská stavba moderního umění zapsaná na seznamu UNESCO, byla dešťová a splašková voda unikající z kanalizace. Její havarijní stav, který odborníci dlouhodobě předpokládali, prokázala sonda mezi revizními šachtami.

Stavbaři dosud obnažili část ležaté kanalizace mimo objekt u zahradní terasy a původní litinovou dešťovou a splaškovou svislou kanalizaci. Odborníci provedli i kamerové zkoušky prokazující její průchodnost.

Špatný stav kanalizace odborníci předpokládali, oprava vily ale přinesla i nečekané objevy. Ve třetím patře nalezli stavbaři pod PVC původní podlahu z takzvaného Sorelova cementu, materiálu patentovaném už v roce 1927. O tom, zda jej při opravě podlah opět použít, rozhodne odborná mezinárodní komise.

Další objev učinili archeologové na zahradě, v zemině nalezli desítky úlomků původního zasklení oken. Podle nich se nyní budou vyrábět nové okenní tabule o velikosti dvakrát tři metry. Budou se dovážet pravděpodobně z Nizozemska, protože v Česku je žádná firma není schopna vyrobit.


foto: Miloslav Bouška

K rekonstrukci (tisková zpráva z www.brno.cz 8.1.2010):
Na průběh obnovy vily dohlédne speciální komise, která k tomu byla ustavena na červnové mezinárodní konferenci v Brně. Náklady na rekonstrukci se odhadují na 160 milionů korun, téměř 100 milionů by však mělo přijít z fondů Evropské unie. Principem projektu je podle tvůrců ochrana původních částí, materiálů a povrchů. „Za této podmínky je cílem restaurování domu i zahrady dle stavu z let třicátých," říká správkyně vily Iveta Černá. Součástí projektu jsou i nezbytné stavební zásahy – opravy střech a teras, kanalizace pod objektem a nejnutnější statické zajištění. Nově se lidem zpřístupní také strojovna a technické komory, díky kterým se spouští skleněná okna. V suterénu pak vznikne návštěvnické centrum a obchůdek s literaturou.

Památková obnova vily Tugendhat začala v únoru a podle předpokladů potrvá dva roky, po tu dobu bude pro veřejnost uzavřená.


foto: archív MMB

Aktualizace zprávy v březnu 2011

Navýšení financí.

V březnu 2011 oprava běží už více než rok a nyní se ukázalo, že 146 milionů korun, se kterými se na její rekonstrukci počítalo, nebude stačit. Došlo k navýšení o 17,8 milionu Kč. 8,5 milionu z navýšené částky bude uhrazeno z evropských fondů, zbytek dofinancuje město Brno. Financování opravy z větší části Evropská unie znamená pečlivou kontrolu každého odchýlení od původní dokumentace


Březen 2010: Začíná dvouletá rekonstrukce vily Tugendhat, foto zdroj http://brno.idnes.cz
K navýšení došlo poprvé. Unistav, který vyhrál výběrové řízení, porazil další dva zájemce především o cca 10 mil. nižší cenou. Unistav však nyní brání další uchazeči o zakázku i město a shodují se, že rekonstrukce podobné historické památky je něco jiného než stavba na zelené louce. Navíc řadu změn, které opravu vily prodraží, doporučila odborná komise Thicom, jedná se o cca 12,5 mil. z těch necelých 18.
"Navržené úpravy souvisí s materiálem, který jsme během opravy ve vile našli. Například jsme pod PVC objevili takzvaný Sorelův cement. Jeho chybějící části jsme doporučili obnovit," popsala členka komise Iveta Černá. Odborníci dále zvolili i kvalitnější technologii restaurování fasád, vyvložkování kanalizace či obnovení travertinu na terase ve větší tloušťce, než bylo v plánu. Nad každou změnou vedli podle Černé odborníci dalekosáhlé diskuse.



 
 
Reklama