Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková informace

Ve čtvrtém ročníku mezinárodní soutěže „Wienerberger Brick Award 2010“ se utkalo více než 260 projektů z 32 zemí.

České Budějovice, 9. 4. 2010

Koncern Wienerberger AG, největší celosvětový výrobce cihlářských výrobků a největší evropský producent keramických střešních tašek, již počtvrté ve Vídni uděloval prestižní architektonické ceny „Brick Award“. Do letošního klání nominovali odborníci z oboru architektury 260 projektů z 32 zemí. Jejich společným rysem byla především funkčnost a ekologie. Hlavní cenu, 21 000 EURO, získalo architektonické studio HansjörgGöritz z Lichtenštejnska za realizaci Zemského fóra a zemského parlamentu Lichtenštejnského knížectví.

Vítěze vybírala mezinárodní odborná porota ve složení Andrea Deplazes (Švýcarsko), Maurizio Masi (Itálie), Radu Mihailescu (Rumunsko), Vladimir Plotkin (Rusko) a Thomas Rau (Nizozemí).

Prvenství za realizaci v Lichtenštejnsku

První cenu a s ní spojenou odměnu 21 000 EURO získalo architektonické studio HansjörgGöritz z Lichtenštejnska za realizaci Zemského fóra a zemského parlamentu Lichtenštejnského knížectví. Stříbrnou pozici obsadili Anagram Architects za ztvárnění Dokumentačního centra pro lidská práva v Novém Dillí. Třetí cenu obdržel Nikolaus Bienefeld za provedení rodinného domu v Německu. O zvláštní cenu se podělily veřejné budovy v Mali (architekt Emilio Caravatti) a Museum architektury nadace Insel Hombroich (Německo, architekti Álvaro Siza a Rudolf Finsterwalder).

Orientace na životnost a budoucnost

Kromě pokrokové vnější architektonické formy a využití cihelných materiálů byla rozhodujícím kritériem pro udělení ceny také funkčnost a ekologie budov. Heimo Scheuch, předseda představenstva společnosti Wienerberger AG, vyzdvihl i životnost staveb, jejich trvanlivost v čase. Jak uvádí: „Je důležité, aby se architektura nespokojila jen se současností, ale zaměřila se i na budoucí působení stavby.“ Jak Scheuch dodal, vysoké životnosti lze dosáhnout jen díky ucelené koncepci, která kromě moderních stavebních technologií, použitých materiálů, promyšleného návrhu stavby a architektonické formy zohledňuje i geografické a klimatické podmínky.

Publikace Brick 2010 s nejzajímavějšími projekty

Obdobně jako v předešlých ročnících soutěže, i letos se mohou zájemci seznámit s vítěznými stavbami a dalšími 35 vybranými projekty v obrazově velmi výpravné publikaci „Brick 2010“. Na 240 stranách tu je ke zhlédnutí velké množství fotografií vykreslujících architekturu vybraných staveb. Na jednotlivých realizacích, využívajících lícové nebo vyzdívkové cihly, keramické střešní tašky nebo cihlové obklady, je zřetelně vidět, jak lze vhodným uplatněním cihel dosáhnout souladu mezi funkčností a konstrukčním řešením. Spolu s tím se tu projevuje i souznění mezi hospodárností a ekologií, ale také mezi pocitovým vyzněním a uměleckou hodnotou.

Wienerberger Brick Award

Od roku 2004 vyznamenává společnost Wienerberger AG každé dva roky cenou „Brick Award“ nejkreativnější cihlové stavby světa a jejich tvůrce. Celosvětově největší výrobce cihlářských produktů tak dokladuje nesporný fakt, že cihly jsou trvalým, ekologickým, ale také moderním a avantgardním stavebním materiálem.

Informace o soutěži „Wienerberger Brick Award 2010“, vítězných projektech a jejich tvůrcích jsou k dispozici na:
www.wienerberger.com a www.brick10.com
Wienerberger s.r.o.
logo Wienerberger s.r.o.

Skupina Wienerberger AG představuje největšího světového výrobce cihel Porotherm a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny Tondach v Evropě. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení. V ČR působí společnost ...

 
 
Reklama