Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Soutěž o 650 000 Kč a možný postup do mezinárodního kola E.ON Energy Globe Award ČR 2010

Ochrana životního prostředí a úspory energií jsou v technicky vyspělých zemích zcela oprávněně v popředí zájmu odborníků, politiků a v neposlední řadě i široké veřejnosti. Snad každý rozumný člověk si uvědomuje, jak důležité jsou čisté ovzduší, s nímž úzce souvisí i ekologické vytápění, zdravá voda či získávání energie z obnovitelných zdrojů pro život současné generace i těch příštích. A to je hlavní smysl prestižní světové soutěže Energy Globe Award, která již deset let oceňuje ty nejlepší energeticky úsporné projekty, jež byly realizovány v různých částech světa. Jejím duchovním otcem je rakouský průkopník v oblasti energií Wolfgang Neumann, který prohlásil: „Hlavním posláním soutěže je národní i mezinárodní zviditelnění úspěšných ekologicky zaměřených projektů a zároveň podpora vědomí všech lidí na naší planetě, že mohou a musejí něco udělat pro kvalitní životní prostředí.“ Prostřednictvím svých vynikajících projektů v jednotlivých kategoriích se jí zúčastnilo již více než sto zemí.

Díky energetické společnosti E.ON se Energy Globe Award dostala v roce 2008 poprvé i do České republiky a hned se setkala s nevšedním zájmem veřejnosti. Záštitu nad národní soutěží přijalo, podobně jako v ostatních zúčastněných zemích, Ministerstvo životního prostředí. Při slavnostním vyhlášení výsledků koncem listopadu 2008 na brněnském výstavišti diváci zvolili za vítěze českého kola obec Měňany na Berounsku, která vybudovala ekologický a energeticky úsporný vytápěcí systém na biomasu. Obecní kotelna v Měňanech spaluje ve třech kotlích biomasu vlastní výroby a vytápí sedmdesát domů ve vsi, která má asi tři stovky obyvatel. Starostka obce Stanislava Sotlová si odvezla šek za vítězství pro obec v hodnotě 50 tisíc korun. A na celosvětovém finále Energy Globe Award v Bruselu reprezentovala nejen svou obec, ale jako vítěz národní soutěže i Českou republiku. Tento projekt byl zařazen mezi finalisty v kategorii Oheň. K úspěšnému projektu na centrální vytápění biomasou uvedla: „Byl to složitý proces, od původní myšlenky ke konečné realizaci uplynulo několik let, ale lidé v Měňanech jsou spokojeni. Pro domácnosti je to levnější než topení plynem. Navíc se v naší vesnici výrazně zlepšilo ovzduší. Rozhodně to za ty starosti stálo.“

Loni, kdy Česká republika předsedala Evropské unii, se E.ON jako významný ujal organizace galavečera světového finále Energy Globe Award při příležitosti ukončení ročníku soutěže 2008. Praha se tak poprvé stala místem vyhlášení vítězných projektů v pěti kategoriích - Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež a celosvětového vítěze, o němž hlasováním rozhodli diváci v sále. Celkové vítězství získal Myanmar za „Barmskou solární nemocnici“, nejlepší projekt v kategorii Oheň.

Součástí dlouhodobé strategie energetické společnosti E.ON v ČR je snaha přiblížit ekologii a hospodárné využívání energií svým zákazníkům, jimž chce být nejen spolehlivým dodavatelem energie, ale i partnerem a poradcem v oblasti efektivního využívání elektřiny a zemního plynu. Aktivně se hlásí k myšlenkám soutěže a podporuje je s cílem motivovat českou veřejnost jak k zamyšlení nad možnostmi úspor energií a ochranou životního prostředí, tak ke konkrétnímu řešení některých problémů. Proto se E.ON stal organizátorem národní soutěže E.ON Energy Globe Award ČR. Je tomu tak i v roce 2010.

Jednotlivé projekty jsou rozděleny do následujících kategorií: Země (zemědělství, biomasa, stavební materiály, izolace, využití solární energie), Oheň (příprava energií a jejich efektivní využití ve všech oblastech), Voda (pitná voda, různorodé využití a možnosti zpracování vody a odpadních vod, ochrana vodních rezerv), Vzduch (udržování čistoty ovzduší, kvalita vzduchu venku i uvnitř, ochrana klimatu a redukce CO2) a Mládež (všechny dlouhodobé projekty vypracované mládeží či školou).

Navíc má Česká republika i speciální kategorii Obec (projekty, jimiž se obec aktivně zapojuje do řešení problematiky z oblasti ekologie, úspor energií či využívání obnovitelných zdrojů). Od roku 2010 přibyla ještě kategorie Kutil, do níž se mohou přihlásit jednotlivci s vlastními energeticky úspornými projekty. Každá kategorie má letos i své partnery. Partneři budou podporovat soutěž ve svých komunikačních kanálech a poskytnou dárky v rámci akcí, které proběhnou v termínu červen – září a kde budou představovány jednotlivé nominované projekty v dané kategorii. Partnerem kategorie Kutil je hobbymarket BauMax, která přispívá vítězi kategorie částkou 100.000 CZK, partnerem kategorie Oheň je firma HELUZ cihlářský průmysl v. o. s., která vyrábí a na trh dodává komplexní cihelný systém pro hrubou stavbu. V současné době je společnost druhým největším výrobcem a dodavatelem cihelného materiálu na českém trhu. Kategorie Země se pyšní partnerstvím s firmou ELK, která staví již více než 30 let montované a srubové domy a vytvořila již pro tisíce rodin jejich domov. Záštitu nad kategorií Vzduch převzala společnost Mercedes, výrobce automobilů mimo jiné i na zemní plyn CNG.

Hlavním iniciátorem soutěže je energetická společnost E.ON a hlavním partnerem Česko-německá a obchodní a průmyslová komora.

Do soutěže E.ON Energy Globe Award ČR se mohou tedy zdarma se svými realizovanými projekty přihlásit jak firmy, tak i odborná a laická veřejnost, a to do 30. dubna 2010.

Adresa pro písemné zaslání přihlášky:
E.ON Česká republika, s. r. o.
Team E.ON Energy Globe Award ČR
F. A. Gerstnera 2151/6
370 49 České Budějovice

Pro elektronické přihlášení:
e-mail: projekty@energyglobe.cz

Ceny pro výherce jednotlivých kategorií v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR
Kategorie Kutil: 100.000 Kč
Kategorie Oheň: 50.000 Kč
Kategorie Země: 50.000 Kč
Kategorie Voda: 50.000 Kč
Kategorie Vzduch: 50.000 Kč
Kategorie Obec: 50.000 Kč
Kategorie Mládež: energeticky úsporná opatření v hodnotě 300.000 Kč

 
 
Reklama