Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zelená úsporám eviduje žádosti za 485 milionů korun

Zelená úsporám eviduje žádosti za 485 milionů korun.

Státní fond životního prostředí (SFŽP) zaznamenal v uplynulých třech měsících strmý nárůst žádostí o dotace ze státního programu „Zelená úsporám“. Žádosti o státní příspěvek ve výši 485 mil.Kč podalo více jak 3100 zájemců. Tento trend pokračuje i letos. "V současnosti je přijato přes 4000 žádostí, dalších zhruba 1000 čeká na zpracování na krajských pracovištích. Objem dotací zatím činí kolem 700 mil. Kč z celkových zhruba 16 miliard, které ČR získala prodejem emisních kreditů," řekl ředitel SFŽP Petr Štěpánek.

Nejvíce žádostí loni podali majitelé rodinných domů, kteří chtějí zužitkovat sluneční energii. O dotaci na solární kolektory požádalo zhruba 1250 lidí, kteří chtěli získat celkem 77 mil. Kč, což je zhruba 40 % z celkových nákladů na instalaci těchto obnovitelných zdrojů energie. Druhou nejpočetnější skupinou byli majitelé rodinných domů, kteří se rozhodli pro dílčí zateplení - např. výměnu oken či zateplení fasády. O dotaci v celkové výši 91 mil. Kč jich požádalo 685. Tato částka představuje téměř polovinu potřebných nákladů.

Zájem o dotace byl ve 4. čtvrtletí roku 2009 zhruba šestinásobný oproti období do konce září 2009. Výrazný nárůst ze 440 na 3118 žádostí vysvětlil ředitel především srpnovou změnou podmínek pro čerpání dotací, které se od září vztahují také na panelové domy. "Pomohlo tomu i zavedení počáteční podpory samotných projektů a energetických auditů, která lidem pomáhá překonat psychickou bariéru," doplnil Petr Štěpánek.
 
 
Reklama