Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaká je funkce pojistného ventilu?

Funkce pojistného ventilu u ohřívače teplé vody je velmi důležitá. Při ohřevu vody dochází ke zvětšení jejího objemu přibližně o 1 % z nahřívaného objemu.

Pojistný ventil ohřívače má v sobě zabudovaný zpětný ventil (zpětnou klapku), který brání protlačení vody zpět do vodovodního řádu. Odkapávání vody během ohřevu je v pořádku a signalizuje správnou funkčnost pojistného ventilu. Při ohřevu vody dochází ke zvětšení jejího objemu přibližně o 1 % z nahřívaného objemu. To znamená, pro objem 120 litrů by Vám mělo vytéci kolem 1,3 litrů vody. Množství odkapané vody může být různé, záleží na několika okolnostech (ohřívaný objem, rozdíl teplot vody před ohřevem a po ohřevu, tlak ve vodovodním řádu).

Pokud voda odkapává i mimo vlastní ohřev, problém může být následující:
  • nečistota nebo usazeniny ve ventilu můžou zapříčinit prokapávání; doporučujeme otočit ventilem nebo páčkou (italský typ) nahoře na ventilu; toto by se mělo dělat preventivně každé tři měsíce.
  • ve vysokém vstupním tlaku při hodnotě nad 5 bar, doporučujeme na vstupní potrubí umístit redukční ventil
  • odkapávání muže být samozřejmě způsobeno i poruchou pojistného ventilu.
Pokud voda odkapává pouze při ohřevu navlékněte na hrdlo hadičku a sveďte ji do odpadu. Odvod vody nesmí být veden nahoru, nesmí být delší než dva metry a musí být zabezpečen před zamrznutím a stlačením.
Ovšem lepší řešení je nainstalovat mezi ohřívač vody a pojistný ventil expanzní nádobu. Expanzní nádoba by měla mít objem přibližně 4 % z nádoby ohřívače vody. Potom nebude docházet k plýtvání vody, v některých zemích je toto řešení dokonce povinné.



zdroj: www.dzd.cz
 
 
Reklama