Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kritika průběhu dotačního titulu Zelená úsporám

V dnešních interpelacích poslanců na předsedu vlády zazněla i kritika průběhu dotačního titulu Zelená úsporám. Premiér slíbil, že požádá ministra životního prostředí o vysvětlení a opatření.

Poslanec Břetislav Petr (ČSSD) interpeloval předsedu vlády s žádostí o řešení situace, kdy z 15 miliard je vyčerpáno v listopadu 2009 necelé 1% a na vyčerpaných 109 miliónů na dotacích bylo utraceno 52 miliónů na propagaci. Za ministra Mika došlo k rozšíření i pro panelové domy, ale stále by bylo žádoucí, aby na dotace dosáhla i municipalita, která má nyní problémy financovat zateplení.

Premiér Fišer: "Jsem rád, že Ministerstvo životního prostředí přestalo být rigidní a umožnilo čerpat dotace i pro panelové domy. Program Zelená úsporám, který se téměř nehýbat, doznal změn po 13.8.2009, kdy vyšla nová směrnice, podporou realizace dokumentace se také program rozhýbal. K 11.11.2009 bylo 1276 žádostí za 195 miliónů a 430 miliónů investičních nákladů. Předpokládáme 2210 žádostí do konce roku. Prověřím jak se daří nastartovat zateplování, nerozumím tomu, proč by to nemělo jít."

Břetislav Petr: "Proč v době krize nevyužíváme peníze? Stavební firmy krachují a bojují o zakázky v řádu stovek tisíc a někde leží 15 miliard."

Premiér Fišer:"Potíže mají malé stavební firmy, velké nekrachují, o tom nepochybuji. Požádám ministra životního prostředí o vysvětlení a opatření."

zdroj: ČT24
 
 
Reklama