Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový podlahový odtok firmy Viega spolehlivě zabraňuje pronikání zápachu

U zřídka používaných odtoků nebo ve špatně odvětrávaných sanitárních zařízeních často dochází k pronikání nepříjemného zápachu do prostoru. V tomto případě pomůže nový zápachový podlahový odtok Advantix nabízený výrobcem systémů Viega.

Tento mimořádně plochý odtok disponuje 30 mm vysokým sloupcem vodní uzávěry a dvěma těsnicími plastovými klapkami. Tím se účinně zamezí oběma nejčastějším příčinám pronikání zápachu – vyschnutí odtoku příp. vyprázdnění odtoku vlivem podtlaku.

Při instalaci podlahových vpustí musí být zohledněna řada aspektů, kdy kromě bezvadné funkce odtoku musí být také zabráněno pronikání zápachu. Tomu lze zabránit vyvedením kanalizační trubky s přivzdušňovací hlavicí nad střechu, jakož i výškou vodní uzávěry pokud možno 50 mm. Především ve starých budovách, které jsou spolu s dalšími objekty připojenými na nedostačující kanalizaci, není toto vždy zajištěno. K tomu navíc právě ve starých budovách podlahové konstrukce často nemají dostatečnou stavební výšku pro montáž odtoku s normovanou výškou hladiny vodní uzávěry – nepříjemně páchnoucí plyny z kanalizace pak pronikají do místností.

Vložky zápachového uzávěru v nových podlahových odtocích Advantix firmy Viega jsou naprosto spolehlivé, neboť dvojité zajištění výškou hladiny vodní uzávěry a automaticky uzavíranými plastovými klapkami i v případě občasného používání odtoku zajišťuje spolehlivé oddělení od kanalizačního systému. A to vše i v podlahách s malou stavební výškou. Vložka zápachového uzávěru pro nástavce 100 mm vhodná i k dodatečné montáži koupelnových odtoků je vysoká pouze 62 mm!

Automatická funkce

Princip funkce nového zápachového uzávěru je jednoduchý: Během normálního používání se v odtoku nachází 30 mm vysoký sloupec uzavírací vody. Ve směru proudu za ní umístěné plastové klapky jsou uzavřeny. Zabraňují šíření plynů z kanalizace, i když se vodní uzávěra vypařila. Při použití odtoku se klapky automaticky otevřou, odpadní voda může bez překážky odtékat.


Dvě výkyvné klapky v novém zápachovém odtoku firmy Viega spolehlivě zabraňují pronikání
nepříjemného zápachu. V případě přitékání vody se klapky automaticky otevřou, aby voda mohla
odtéci.

Aby nová technika zápachových uzávěrů mohla být pokud možno univerzálně používána i v obtížných stavebních podmínkách, vyvinula společnost Viega navíc tři nové typy kompletních odtoků. Kromě klasického svislého odtokového hrdla program zahrnuje také dvě vodorovná a díky tomu mimořádně plochá provedení. Jednodílná varianta do tenkých vrstev je přitom zajímavá především pro sanační práce.


Viega s.r.o.
logo Viega s.r.o.

Společnost Viega s téměř 5000 zaměstnanci po celém světě patří k předním výrobcům instalační techniky v oblasti sanity a vytápění. Na trvalém úspěchu firmy se pracuje v deseti světových lokalitách. Výroba je soustředěna do čtyř výrobních závodů v Německu.

 
 
Reklama