Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

CeBIT 2009

CeBIT 2009 Světový veletrh informačních technologií a telekomunikací nebo také ICT průmysl - CeBIT 2009 v Hannoveru se uskutečnil 3. - 8. března 2009.

CeBIT 2009

Světový veletrh informačních technologií a telekomunikací nebo také ICT průmysl-CeBIT 2009 v Hannoveru-se uskutečnil 3-8.března 2009. V tomto roce se zúčastnilo okolo 4300 společností z 69 zemí a jejich výrobky shlédlo přes 400 000 návštěvníků. Ačkoli tato čísla představují velký úspěch, jsou menší ve srovnání s rokem 2001, kdy se akce zúčastnilo 8100 vystavovatelů. Tradiční představitelé z oblasti telekomunikačního trhu nebyli na veletrhu zastoupeni.

Absence tradičních vůdců na trhu telekomunikací, a velmi slabá reprezentace společností poskytujících výrobky bankovního průmyslu je důsledkem krize. Mezi německými operátory jsme viděli Deutsche Telekom a Vodafone, ale nepodařilo se nám najít E-Plus a rovněž O2 stánek.

Největší senzaci způsobil Samsung, jež neměl svůj vlastní stánek, ale byl reprezentován svými distributory. To byl silný rozdíl oproti minulému roku, kdy společnost každého fascinovala stejně tak, jako množství nových produktů. Finanční podpora World Cyber Games (WCG), StarCraft, Counter-Strike, a Warcraft III gamers, je věcí minulosti. Vyvstalo mnoho otázek ohledně finančních podmínek-konec finanční podpory "e-sportů" mohl být skutečným šokem pro mladé lidi.

Japonské společnosti byly skromně zastoupeny společnostmi NEC a Sony Ericsson; Toshiba, DoCoMo, Motorola zklamaly. Žádné stánky nebyly venku-v loňském roce propagovalo AMD se svými terénními vozidly své nové procesory-rovněž tato společnost letos chyběla. Nemohli jsme najít ani vystavovatele nových technologií, pravděpodobně výrobci nevěřili v možnosti užitečných implementací v blízké budoucnosti (na příklad nedostatky v LTE technologiích). Objevil se zde jen jeden pavilon propagující Green IT-nuda.

Byl veletrh neúspěšný? - Ne !!! Jasnými hvězdami byly IT korporace: IBM (propagace programování), SAP, Microsoft, Software AG, Comarch. Dalším úspěchem byl nový Security World pavilon, s bezpečnostními řešeními presentovanými společnostmi, jež se zaměřují na ochranu sítě a fyzickou ochranu. Rovněž zaznamenáváme vzkvétající GPS průmysl, a nový náhled na RFID - díky Německu, které představuje ID karty s touto technologií.
Intel se stal se svým novým Intel Core i7 procesorem lídrem v marketingu, a vystřídal tak Samsung ve finanční podpoře PC her, jež se proměnují do Intel Extreme Masters.

V současné době se číslem jedna v počítačovém průmyslu zdá být Asus. Nvidia zdůraznila svou silnou pozici jako výrobce grafických karet, ukázala nové řešení (GeForce 3D) poskytující stereoskopickou 3D vizi (PC hry, 3D videa a 3D digitální fotografie), s použitím high-tech bezdrátových brýlí a moderního softwaru. Mnoho asijských výrobců nabízejících široký sortiment produktů spotřebního trhu ukazuje, že obchodování pokračuje jako obvykle.

Z návštěvy letošního veletrhu máme dojem, že se společnosti méně zaměřili na zvyšování prestiže v očích ostatních majitelů a uvědomili si obchodní podstatu celého veletrhu.

Více na www.dipolnet.cz

 
 
Reklama