Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

SVĚTOVÁ NOVINKA: Nástěnný kotel na pelety GUNTAMATIC

SVĚTOVÁ NOVINKA: Nástěnný kotel na pelety GUNTAMATIC je současnou novinkou na trhu s peletami. Tento kotel umožní topit peletami nyní i v pasivních a nízkoenergetických domech ! Výkon od 2-7kW.

Špičková firma GUNTAMATIC, pocházející z Rakouska, nabízí řešení pro vytápění biomasou a již přes 40 let představuje obchodní značku a inovační motor oboru.

Milníky:
1968 první kotel na dřevo se spodním odhoříváním a spalováním sekundárního vzduchu;
1998 - první nízkoteplotní kotel na pelety;
2002 - konvertor biomasy s teplotou ohniště přes 1000°C;
2005 - plně automatický kotel na spalování biomasy ve formě agropelet, miskantu a energetického obilí)

Nyní Guntamatic opět přináší na trh převratnou novinku „první nástěnný kotel na pelety“.

Zařízení vymyšlené pro prostorově úspornou montáž je s rozměry cca 80*120 cm a hloubkou cca 50 cm extrémně kompaktní a k tomu s váhou méně než 100 kg je vyjímečné mezi zařízeními na spalování pelet.

Vedle zcela nově vyvinuté (patentované) technologie kotle a řídicí jednotky obsahuje zařízení cyklonovou nádrž pro denní zásobu pelet. Množství paliva na rok lze přitom cisternou nafoukat do textilního sila nebo alternativně do nově vyvinuté umělohmotné nádrže v zahradě resp. venkovním prostoru.
Sklep nebo velká kotelna proto již není potřeba.

V oblasti výkonu 2-7 kW je zařízení ideální pro novostavby, nízkoenergetické a pasivní domy, pro sanace starých domů nebo montované domy.

Zařízení upravuje výkon plynule podle potřeby tepla v domě a může snížit teplotu kotle až na 38°C. Měřítka v oblasti odlučování prachu a obsahu CO2 určuje patentované cyklonové spalování. Propadávací šachta s kovovým turniketem odděluje zásobní palivo od ohniště, takže ohniště lze plynule přizpůsobovat výkonu. Speciálně vyvinutý šnekový dopravník pomocí lambdasondy a fotočidla přesně dávkuje palivo až po přísun jednotlivých pelet. Osvědčená technologie horkovzdušného ventilátoru je použita v nové zřetelně menší formě jako bezpečný zdroj zapálení. Trubkový výměník tepla s variabilním snižováním výkonu a plně automatickým čisticím zařízením zaručuje přenos tepla do topného média. Odtahový ventilátor, motor čištění a motor pohonu šnekového dopravníku jsou díky vysoké rezervě točivého momentu dimenzovány na nominální životnost přes 20 let – přesvědčivá je ale především extrémně nízká spotřeba elektrické energie.

Hodnoty výkonu zařízení:
provozní teplota kotle: 38-70°C
teplota spalin podle výkonu: až pod 75-115°C
emise CO: až pod 50mg/MJ
emise prachu: až pod 10mg/MJ
účinnost: až přes 94%

 
 
Reklama