Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odstranění zápachu z technologie

Fotokatalytická oxidace (dále PCO) a ionizace (dále IAO) jsou moderní technologie, které jsou schopny dokonale potlačit potenciální nebezpečí vzniku problémů se zápachem. Tyto metody patří do fyzikálně-chemických způsobů odstraňování zápachů, tím je možno minimalizovat provozní potíže a obejít řadu nevýhod klasických biofiltrů spojených s nepostradatelností stabilního biologického procesu.
Technologie PCO čistí nepříjemný zápach jako celek, tj. směs organických i anorganických sloučenin. Je to proces, který kombinuje fotooxidaci za působení UV světla a katalytickou oxidaci. Technologie se obvykle používá v aplikacích, kde jsou odpadní plyny značně zatíženy obtížně oxidovatelnými, zapáchajícími nebo organickými látkami jako jsou H2S sirovodík, NH3 amoniak, (CH3)2S dimethylsulfidy, VOC těkavé organické látky, CH3-SH, CH3-CH2-SH merkaptany aj. Ve vyčištěném vzduchu se vyskytuje oxid uhličitý (CO2), dusík (N), síra (S) a vodní pára (H2O). Jedná se o zařízení, které je provozně spolehlivé, prostorově nenáročné, téměř bez nároků na obsluhu a fungující okamžitě, tj. po stisknutí vypínače vychází z jednotky PCO čistý vzduch. Rovněž spotřeba elektrické energie je zanedbatelná, u instalované jednotky o výkonu 600 m3/hod. je to 3 kW.

Společnost ASIO, spol. s r. o., již mnohokrát tyto fyzikálně-chemické technologie na čištění zápachu představila a presentovala na různých seminářích, výstavách po České republice a publikovala v několika odborných časopisech. Nesporné provozní výhody spojené se 100% funkčností pouze na základě odběru elektrické energie byly přijaty s povděkem, ale stále zde panovala nedůvěra, která vycházela z chybějících referencí v České Republice. Proto jsme rádi, že první realizace je na světě.
Ve společnosti NET Plasy čistí jednotka PCO nepříjemný zápach z budovy flotační jednotky, aktivačních nádrží, dosazovací nádrže a z odtokového kanálu vyčištěné vody. Surový nepříjemný zápach byl tvořen převážně sirovodíkem (H2S) do max. 100 ppm, amoniakem (NH3) do max. 10 ppm, pachovými látkami do 4000 OU/m3.
Do provozu byla jednotka PCO spuštěna 5. června 2008. Musíme konstatovat, že nepříjemný zápach je ve společnosti NET Plasy už minulostí.


 
 
Reklama