Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Každý druhý člověk v Brně si přeje pasivní dům

Před více než rokem natáčelo Centrum pasivního domu v ulicích Brna anketu. Ptali jsme se obyvatel města, zda jim něco říká pojem pasivní dům a zda by v něm chtěli bydlet. Starší občané odpovídali většinou váhavě a byli spokojeni s domky či byty, které v současnosti obývají. Mladí respondenti by naopak bydlení v energeticky úsporném domě uvítali. Každý druhý Brňan nám s jistotou odpověděl, že o pasivní bydlení by zájem měl.

Jan Bárta, ředitel Centra pasivního domu, jehož cílem je šířit informace a poskytovat poradenství o pasivních domech, také zaznamenává stále větší zájem veřejnosti o úspory energií při provozu budov. "A není se čemu divit", dodává Bárta. "Zprávy o zdražování energií se nás valí každý druhý den. Lidé proto více přemýšlejí, jak zbytečně neplýtvat, ulevit trochu své peněžence a přitom nezmrznout. Nejvíce je proto zájem o úspory energie." Od začátku letošního roku zdražil zemní plyn na jižní Moravě o 19,4 %. Pro běžný dům, kde stojí plyn kolem třicet tisíc korun ročně, to znamená zaplatit navíc téměř 6000 Kč za rok. Oproti tomu pro pasivní dům znamená toto zdražení necelých 1000 Kč navíc.

Přestože zájem o pasivní domy se každým rokem zdvojnásobuje, informační semináře o pasivních domech, které pořádá Centrum pasivního domu, už v tomto roce končí. "Nyní nám dobíhá projekt Síť center pasivního domu, díky kterému jsme mohli oslovit veřejnost po celé České republice. Semináře jsou spolufinancovány z fondů Evropské unie a ze státního rozpočtu, takže se jich lidé mohli zúčastnit bezúplatně," uvedla manažerka projektu Kateřina Tydlačková. "Zatím poslední jihomoravský seminář se uskuteční v sobotu 21. června 2008 v sídle ombudsmana na Údolní ulici 39. Tentokrát ale bude trochu jiný. Pozvali jsme totiž lidi, kteří už v pasivním domě bydlí." Na seminář je nutné se předem přihlásit na webových stránkách www.pasivnidomy.cz, neboť kapacita sálu je omezená a zájem obrovský.

Jan Bárta doplňuje: "Zatímco v roce 2006 jsme začínali se seminářích pro 25 lidí, nyní abychom uspokojili poptávku, musíme hledat místo nejméně pro 150 osob. Na posledním semináři v Brně jsme dokonce museli několik desítek lidí odmítnout, neboť se nám již nevešli do sálu."

Soukromí stavebníci, kteří nejsou odborníci a stavební problematice nerozumí, nechtějí číst suchopárné texty napěchované odbornou terminologií. Přejí si slyšet praktické zkušenosti od architektů, kteří pasivní domy již navrhují nebo se rádi poptají na zkušenosti s bydlením v pasivním domě přímo jejich obyvatel.

Občanské sdružení Centrum pasivního domu je neziskovým sdružením právnických i fyzických osob, které vzniklo za účelem podpory a propagace standardu pasivního domu a za účelem zajištění kvality pasivních domů.

Kontaktní osoba:
Kateřina Tydlačková
Tel.: 511111814
email: katerina.tydlackova@pasivnidomy.cz


Centrum pasivního domu, z.s.
logo Centrum pasivního domu, z.s.

Jsme nezávislé sdružení, které dělá téměř 20 let osvětu zdravému a úspornému bydlení. Sdružujeme přes stovku ověřených firem a specialistů, kteří energeticky úsporné a zdravé domy navrhují, staví, rekonstruují nebo pro ně vyrábí technologie a komponenty. ...

 
 
Reklama