Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zjistěte s POROmetrem kolik protopíte stěnami!

Jedním z nejdůležitějších rozhodnutí při výstavbě rodinného domu je volba zdicího materiálu. Typ zdiva a jeho tloušťka totiž zásadním způsobem ovlivňují energetickou náročnost domu. Stavebníci, kteří staví z POROTHERMU nebo z klasických cihel, nyní mohou díky pomůcce od společnosti Wienerberger zjistit, na jaké výdaje se připravit a zda má smysl zateplovat. POROmetr jim na základě informace o velikosti vnější stěny domu pomůže vypočítat, kolik tepla "uteče" zdmi a jaká částka se "protopí" stěnami.

Zjištění energetické náročnosti domu je díky POROmetru velmi jednoduché. Pro vlastní výpočet stačí znát pouze velikost plochy vnější stěny domu, a to bez plochy oken a dveří. Tuto informaci lze získat od projektanta nebo vypočítat podle plánů. Vzhledem k tomu, že "menu" na POROmetru nabízí přehled hodnot všech cihel POROTHERM, které jsou vhodné pro výstavbu vnějšího zdiva, lze jednoduše získat i celkové srovnání energetické náročnosti domů postavených z různých druhů cihel POROTHERM.

POROTHERM není nutné zateplovat

"Lidé jsou často překvapeni, když zjistí, že tepelné ztráty nejsou v případě zdiva POROTHERM nijak významné", říká ing. Roman Busta ze společnosti Wienerberger. "Informace z POROmetru navíc naprosto jasně ukazuje, že od určitých hodnot tepelného odporu jsou úspory, které lze získat dodatečným zateplením, naprosto minimální. Všechny cihly POROTHERM, které jsou určeny pro vnější obvodové zdivo, disponují již samy o sobě takovými hodnotami, že je zbytečné je dodatečně zateplovat."

Kolik investovat do zdiva

Samotný výpočet energetické náročnosti domu je velmi snadný. V pravém horním políčku POROmetru stačí zadat velikost plochy vnějších stěn. Z dat, jež se zobrazí v ostatních okénkách, lze ihned dostat přehled o nárocích na roční energetickou spotřebu domu. Horní údaj přitom udává potřebu tepla na vytápění, která pokrývá ztráty za únik tepla zdivem, dolní údaj tuto hodnotu přepočítává "do peněz" při využití klasického plynového kotle.

"V případě domu s plochou 120 m2 například zjistíte, že při použití cihel POROTHERM 40 P+D se zdmi ročně protopí 5 262 korun", uvádí Petr Veleba z Wienerbergeru. "Pokud se na stavbě využijí cihly s nejlepšími tepelněizolačními vlastnostmi – POROTHERM Si v tloušťce 44 cm, stěnou za rok uteče již pouze 4 074 Kč."

POROmetr tak nabízí stavebníkům jednoduchou metodu, jak si mohou porovnáním možných variant stěny rychle vyhledat informace o výdajích za teplo, které "unikne" stěnou. Díky tomu jim poskytuje možnost získat rychle představu o tom, kolik chtějí do zdiva investovat a zda pro ně bude případné zateplení opravdu přínosem.

POROmetr lze získat na centrále společnosti Wienerberger či u obchodních zástupců firmy. Jeho elektronická verze je k dispozici na www.porometr.cz.


Wienerberger s.r.o.
logo Wienerberger s.r.o.

Skupina Wienerberger AG představuje největšího světového výrobce cihel Porotherm a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny Tondach v Evropě. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení. V ČR působí společnost ...

 
 
Reklama