Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Atrakce v bazénu

Nejstarší mořské vlny u nás pocházejí už z období 30. let minulého století a jsou dosud v provozu na bazénu v Hradci Králové. Pro bazény se však nabízejí i úsporné a přesto žádané atrakce.

Zajímavá atrakce - mořské vlny, vzniká tak, že je voda v bazénu uměle rozvlněna a návštěvníci plavou nebo se nechají v nafukovacích kruzích pohupovat jako na moři. Nejstarší mořské vlny u nás pocházejí už z období 30. let minulého století a jsou dosud v provozu na bazénu v Hradci Králové. Vlnění zde zajišťuje svislá lopatka svým kyvným pohybem.

JAK VYROBIT VLNY
Daleko častěji se v zahraničních aquaparcích setkáme s rozlehlými bazény, kde jsou vlny vytvářeny systémem kesonové komory a stlačeného vzduchu z obřích dmychadel. Provoz bazénů je vždy nárazový v časových intervalech, a když se pouští vlny, většina návštěvníků koupaliště se přesune právě do tohoto bazénu. U nás je v současné době v provozu pouze jeden bazén se vzduchovým vlnobitím, a to na koupališti v Brně - Zábrdovicích. Klasická zařízení na výrobu mořských vln je velmi obtížné instalovat na stávající bazény bez rozsáhlých stavebních úprav. I v Zábrdovicích bylo nutné zkrátit původní 50metrový bazén o cca 8 m, aby bylo možné osadit strojovnu a komory. Na opačné straně se navíc vytvořila pláž pro dojezd vln. Vzhledem k vysokým investičním i provozním nákladům se bazény s "klasickými" vlnami u nás zatím neuplatňují.

VLNOBITÍ S GENERÁTOREM
Častěji se ale můžeme setkat s vlnobitím pomocí generátoru WOW v podobě "skákající" koule, která se umisťuje přímo do bazénu a tvoří spolu s rozvlněnou hladinou součást atrakce. Přestože první prezentace tohoto zařízení u nás byla v Liberci na 50metrovém bazénu, je určeno pro bazény do velikosti 25 m. Na rozdíl od předešlých systémů ho lze instalovat i do stávajících bazénů a díky své mobilitě je možné zachovat i původní určení bazénu pro kondiční plavání (po ukončení vlnobití se z bazénu vyjme). U nás se s vlnobitím WOW můžeme setkat např. v Jablonci nad Nisou, v Horažďovicích, v Bedřichově, ve Špindlerově Mlýně, Havířově. Možnost volby menšího generátoru umožnilo instalaci i na privátní bazény movitějších klientů hledajících něco "netradičního".

ZÁŽITKY BEZ NÁKLADŮ
Mezi oblíbené atrakce patří i novinka, tzv. "houpací bazén". Zde se rozvlnění hladiny nevytváří žádným strojním zařízením, vodu si rozhoupou návštěvníci svým vlastním aktivním pohybem. Tato atrakce je v poslední době navrhována na většinu projektovaných koupališť - požaduje jen minimální investici a nemá žádné provozní náklady (koupaliště v Jindřichově Hradci nebo Moravské Třebové, Babylon v Liberci).
Mořské vlny v "klasickém provedení" jsou z důvodu velikosti bazénů instalovány převážně ve venkovních areálech, pro vlny WOW jsou vhodné i menší bazény a úspěšně se instalují do krytých celoročních bazénů.

NA SURFOVÉM PRKNĚ
Pravděpodobně investičně i provozně nejnáročnější vodní atrakcí budou umělé bazény se surfovou vlnou. Jedná se o speciálně tvarované bazény, kam je silnými čerpadly hnán proud vody. Tvarovaný proud vytváří vlnu, po které se pohybuje jezdec na surfovém prkně. Atrakce zajímavá, u nás dosud nerealizovaná, mohla by přilákat zájem návštěvníků. Její užití je ale omezené - zpravidla jeden surfař jezdí a ostatní tvoří pouze diváky. Atrakce je vhodná pro veliký a plně vybavený aquapark s velkou spádovou oblastí bohatou na movitou klientelu. Takové zařízení ale u nás dosud nebylo vybudováno, a tak si zájemci o surfování v bazénu musí prozatím dojet k sousedům do SRN, příp. do Nizozemska nebo Itálie.

Protipól: DOBRODRUŽNÁ VODNÍ CESTA – bez stavebních úprav a nároků na energii.
Už jste se pohybovali po chodníčku, který vám trvale ujíždí pod nohama? I takovou velmi jednoduchou atrakci lze zajistit za pomoci volně uchycených plovoucích bójek a nahoře pomocí vodicího lana nebo sítě. Atrakce bez nároků na energii, s jednoduchou instalací může být investičně i provozně nenáročným prvkem zvyšujícím atraktivnost areálu. Instalace nepotřebuje prakticky žádné zásadní stavební úpravy kromě držáku lana nebo sítě, je vhodná do venkovních areálů i krytých bazénů.

 
 
Reklama