Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Česká technologie šetří energii v zahraničí

V době neustálého zvyšování cen energií a tlaků na snižování energetické náročnosti jakékoli lidské aktivity se otevírají příležitosti pro česká originální řešení. Nový projekt v irském středisku oddychu pro seniory dokázal uspořit 69% energie.

Komplex unikátního systému tepelných čerpadel zajišťuje v domě seniorů ve vesničce Castle Gardens v obci Enniscorthy, v hrabstvím Wexford na jihovýchodě Irska, tepelnou pohodu pro 69 obyvatel. Tři spojené jednotky značky Chameleon, s celkovým tepelným výkonem 130 kW, jsou řízeny jednou z nich a pracují v kaskádě: centrální čerpadlo aktivuje druhé a následně třetí, pokud je daného výkonu zapotřebí. Chameleon svou schopností zajistit změnu v závislosti na efektivní potřebě je tak plně hoden svého jména.

V Irsku schválení nových grantových projektů bytových jednotek či domů (tzv. House of Tomorrow - Domov zítřka) vyžaduje minimální úsporu 40% běžné energetické náročnosti.

Peter Keavney, externí energetický konzultant z Galway Energy zmínil: "V porovnání s původním návrhem byla skutečně dosažená úspora nového projektu na úrovni 69%."

Systém tepelných čerpadel MACH navíc využívá jedinečnou schopnost napojení na non-stop dálkové monitorování a dispečink českého výrobce přes internet. Neustálé sledování a optimalizace chodu těchto tepelných čerpadel zaručuje okamžitou reakci servisu v případě poruchy, dává také možnost dálkového nastavení pro zákazníka. Výkonná energetická jednotka Chameleon, obsahující moderní tepelné čerpadlo s rozsáhlou elektronickou regulací a dálkovou správou přes internet, byla nedávno českému trhu představena. Od té doby produkt již našel desítky zákazníků, z nichž 30% je zahraničních - na Slovensku, Slovinsku, Velké Británii a nově i na náročném irském trhu.

"Zajímavou aplikací těchto tepelných čerpadel je také náš největší komplex instalovaný na Slovensku s tepelným výkonem 2 MW. Využíváme zde geotermální energii, která se přeměňuje na vlastní vytápění i na teplou užitkovou vodu. Podobný systém je však vhodný nejen pro velké provozy, ale i větší rodinné domy", doplňuje Stanislav Mach, majitel a hlavní vývojový řešitel firmy.


Tepelná čerpadla MACH, s.r.o.
logo Tepelná čerpadla MACH, s.r.o.

Vývoj, výroba a instalace patentově chráněných tepelných čerpadel MACH. Další oblastí působení jsou speciální aplikace v technologických procesech s odpadním teplem.

 
 
Reklama