Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plyn zdraží, bude ale levnější než loni

Plyn od RWE Transgas zdraží pro domácnosti o necelých 5 %. Pro spotřebitele je ale dobrou zprávou, že i po zvýšení cen zaplatí méně než před rokem. Zachovat ceny plynu slibuje firma E.ON.

Plyn pro domácnosti od října zdraží o necelých 5 procent. Kdo plyn užívá k vaření, topení i ohřevu vody, připlatí měsíčně v průměru 75 korun. Plyn zdražil kvůli drahé ropě. Nové ceny zveřejnila RWE Transgas na tiskové konferenci a upozornila, že v příštím roce cena možná opět stoupne.
Plyn zdražil kvůli vysoké ceně ropy a ropných produktů na světových trzích. "Barel ropy podražil od ledna téměř o třicet procent, a to ovlivnilo negativně výpočet cen na čtvrté čtvrtletní letošního roku," řekl člen představenstva RWE Transgas Milan Kajtman. Pozitivně podle něj naopak výslednou cenu ovlivnila částka 733 milionů korun, kterou RWE v rámci korekce účetnictví z minulého období vrací distribučním společnostem. "Bez této vratky by konečná cena stoupla v průměru o sedm až osm procent," upřesnil Kajtman.

Pro spotřebitele je ale dobrou zprávou, že i po zvýšení cen zaplatí méně než před rokem. Plyn totiž na začátku roku zlevnil a ceny se zatím na loňskou úroveň nevrátily.

Zdroj: iDNES, 30.8.2007

Zachovat ceny plynu slibuje firma E. ON. Jihočeské domácnosti se tak nemusejí bát zdražení.
Firma E. ON je na tuzemském trhu pro RWE největší konkurent. Jeho distribuci ovládá ale pouze na jihu Čech.

Zdroj: Mladá fronta Dnes, 1.9.2007
 
 
Reklama