Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Deskové výměníky pro regeneraci tepla plynů

Odpadního tepla plynů z pecí, spaloven, sušáren a jiných zdrojů využívají k vytápění deskové výměníky Thermo-Gas Serie 82 nové konstrukce firmy Thermotec z německého Wildhausenu.

Jejich předností je až 85% účinnost, oddělení proudících plynů, menší nároky na prostor ve srovnání s trubkovými výměníky a celonerezové svařované provedení, umožňující použití až do teploty plynů 600° C.

Teplosměnnou plochu vytváří desky z tenkých nerezových plechů šíře 914 mm z oceli jakosti Cr18Ni10 (1.4301) o tloušťce 0,3 mm s předlisovanými kanály, upravujícími proudění ve výměníku, které zároveň zvyšují tuhost konstrukce. Výkon závisí na vzdálenosti mezi deskami 4 až 7 mm, dávající teplosměnnou plochu 130 až 230 m2 na 1 m3 objemu výměníku. Konstrukce umožňuje podle požadavku zákazníka úpravu vstupních hrdel a muzikusů pro protiproudé, souproudé a křížové proudění tekutin, pracující s přetlakem 15 kPa. Výměníky jsou vybaveny ventily pro odpouštění kondenzátu a k proplachování při čištění od úsad a příp. korozních produktů. Proti původní konstrukci s deskami zalepovanými do tělesa výměníku umožňuje nové řešení větší hustotu desek a tím i větší hustotu výkonu na jednotku objemu. Dodávají se na individuální požadavek ve 4 výkonových řadách.

Pramen: Firemní informace Thermotec Produktionsgesellschaft mbH, Wildhausen.

 
 
Reklama