Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekonstrukce výtahů musí zachovat možnost využívání osobám na vozíku

Vnitřní bezpečnostní dveře, které se nově montují do rekonstruovaných výtahů, zmenšují vnitřní prostor výtahu a vozíčkáři pak mají problém se do něj dostat.

Národní radě osob se zdravotním postižením se nelíbí, jak se u nás rekonstruují výtahy. Problém je v tom, že podle nařízení Evropské unie musí mít vnitřní bezpečnostní dveře. Jenže zdravotně handicapovaní upozorňují na to, že majitelé domů vybírají co nejlevnější řešení, a to zmenšuje vnitřní prostor výtahu. Vozíčkáři pak mají problém se do něj dostat.

Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR to označuje za zásadní problém, který se týká tisíců výtahů. Ministerstvo pro místní rozvoj musí dát metodický pokyn, aby okamžitě stavební úřady se této problematice věnovaly.

Oldřich Tichý, ředitel odboru public relations Magistrátu hlavního města Prahy, k výtahům obecně říká:
"Pokud už výtah jednou fungoval tak, že do něj vozíčkáři měli přístup, tak není možné ho upravit tak, aby se do něj po opravách nedostali." Petr Pávek, náměstek Ministerstva pro místní rozvoj k problematickým rekonstrukcím říká: "Především pochybil ten projektant, který tam ty výtahy projektoval. Následně pravděpodobně porušil své povinnosti ten stavební úřad, který to schválil."

Ministerstvo pro místní rozvoj slíbilo, že vyzve všechny stavební úřady, aby pohlídaly úpravy výtahů. V případě oficiální stížnosti na ty nevhodně upravené resort vše prošetří a zváží, zda nařídí jejich výměnu.

 
 
Reklama