Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dotace na opravu cihlových domů

Majitelé cihlových domů s nájemníky budou moci od září získat dotaci na opravu domů v havarijním stavu.

Majitelé cihlových domů s nájemníky budou moci od září získat dotaci na opravu domů v havarijním stavu. Dosud stát dotoval jen opravy panelových domů.
Jak uvedla ředitelka odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj Daniela Grabmüllerová, dům musí být starý nejméně 17 let. Na každý byt přitom může majitel získat dotaci nanejvýš 55.000 Kč. Kromě toho musí společnost, která bude dům opravovat, poskytnout záruku na opravy min.10 let. Tradiční dvouletá záruční lhůta například u zateplení není podle ministerstva dostatečná. Některé domy byly opraveny nekvalitně a zateplovací vrstva se odlupuje. Kvalitní zateplení by přitom podle odborníků mělo vydržet až 20 let. Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek předložil vládě příslušný návrh minulý měsíc. Nyní na něm pracuje legislativní rada vlády, kabinet ho projedná během prázdnin. Účinnost je předpokládána od září letošního roku. Dotaci bude poskytovat Státní fond rozvoje bydlení.

Původní omezení pouze na panelové domy je podle ministerstva diskriminující. Často si na toto omezení podle ministerstva stěžovali zejména majitelé ostatních bytových nájemních domů, které jsou většinou ještě starší než domy panelové.

 
 
Reklama