Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hladina spodní vody rychle klesá

Středočeské vodárny dočasně zastavily zavážení bazénů, prioritou je dovoz vody do studní. Podle měření Českého hydrometeorologického ústavu v půdě není ani deset procent množství vody, které by v ní být mohlo.

Koryty řek a potoků Středočeského kraje protéká pětina až tři čtvrtiny normálního množství vody. Povodí Vltavy eviduje ve středních Čechách kromě Litavky i několik dalších míst, kde je minimální stav vody.
Bohumil Nekut z Povodí Vltavy označil letošní sucho za nejhorší v posledních letech.

Vodohospodáři si představovali, že cisternami budou v letních měsících vozit vodu do bazénů u rodinných domků či chat, místo toho ji vozí do studní.
"Zavážení bazénů jsme dočasně museli zastavit, je pro nás priorita, abychom vozili lidem vodu do studní," vysvětlila mluvčí Středočeských vodáren Lenka Kozlová.
Nejčastěji, někdy i třikrát denně, jezdí pracovníci vodáren do Horního Bezděkova na Kladensku. Tam je situace s vodou nejhorší. Současná situace změnila rovněž zájem obyvatel o připojení k budovanému městskému vodovodu. Původně se chtělo připojit 10% obyvatel, nyní už chce vodovodní přípojku přes devadesát procent obyvatel," dodala Kozlová. Vozit vodu do obcí, jejichž obyvatelé jsou odkázáni pouze na studny, začali i pracovníci vodohospodářské firmy Ravos z Rakovníka. Podle jejího ředitele Miroslava Riegla není kraj na dlouhotrvající sucho připraven. V regionu přitom hladiny podzemní vody klesají.
Podle měření Českého hydrometeorologického ústavu v půdě není ani deset procent množství vody, které by v ní být mohlo. "Je skutečně velké sucho. Hladina spodní vody rychle klesá. Není to běžné," řekl Tomáš Vráblík, vedoucí oddělení biometeorologických aplikací Českého hydrometeorologického ústavu. Podle něj se ale situace může výrazně lišit i na území jediného okresu. "Místy jsou totiž dost intenzivní srážky, které pokles hladiny zastaví," uvedl.

 
 
Reklama