Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pokuta za drahý plyn: 240 milionů

ANTIMONOPOLNÍ SPOR

Po půldruhém roce šetření je konečně jasno: plynárenská společnost RWE Transgas musí zaplatit nejvyšší pokutu, jakou kdy české úřady udělily za porušování pravidel hospodářské soutěže jediné firmě - téměř čtvrt miliardy korun.

Pokutu za zneužití dominantního postavení na trhu včera vyměřil Transgasu s definitivní platností předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina. Firma zaplatí 240 milionů korun. Původně byl Transgas potrestán dokonce 370 miliony, po odvolání ale Pecinův úřad pokutu snížil.

Včerejší verdikt už schválila Evropská komise, je pravomocný a nelze se proti němu odvolat. Plynárenská společnost má možnost obrátit se s protestem na soud.

Zda to udělá, není zatím jasné: "Rozhodnutí o pokutě budou analyzovat naši experti a právníci, poté zvolíme další postup," uvedl včera mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský.

Plynárenská firma, ovládající přes 80 procent domácího trhu, doplatila na postup vůči velkým zákazníkům v roce 2005. Tehdy se stát pokusil otevřít do té doby regulovaný trh s plynem pro tři desítky největších odběratelů v zemi.

Ti si vzápětí začali stěžovat na to, že jim Transgas prudce zvyšuje ceny. Energetický regulační i antimonopolní úřad začaly prošetřovat cenovou politiku Transgasu a oba došly k závěru, že plynárníci porušují zákony.

Energetický regulační úřad potrestal Transgas už loni na podzim téměř patnáctimilionovou sankcí. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže své šetření definitivně uzavřel až včera.

Pecinův úřad Transgasu původně vytýkal tři pochybení: firma podle něj zneužila dominantního postavení, když domácnostem účtovala stejné ceny jako velkým odběratelům. Dále úředníkům vadilo zvýhodňování distributorských firem RWE Transgasu proti Jihočeské a Pražské plynárenské, jež do skupiny RWE nepatří. Navíc podle úřadu omezovala vznik konkurenčního prostředí obchodní pravidla Transgasu, která zakazovala distribučním společnostem Transgasu dodávat mimo předem vymezená území.

Proč se pokuta nakonec o 130 milionů snížila? Ukázalo se, že Pecinovu úřadu nepřísluší posuzovat cenovou politiku. Úředníci také ocenili, že Transgas smlouvy s odběrateli změnil a vůči všem distribučním firmám nyní postupuje stejně.

Postihy, udělované v České republice za porušování pravidel hospodářské soutěže, v posledních letech rostou a je možné, že Transgas nezůstane rekordmanem dlouho. Vůbec největším hříšníkem na poli soutěžního práva je zatím podle Pecinova úřadu Český Telecom (dnešní Telefónica O2), který dostal za poslední tři roky celkem čtyři pokuty v celkové výši přes 380 milionů korun.

Letos v únoru pak antimonopolní úřad navrhl vůbec nejvyšší pokutu v historii devíti nadnárodním strojírenským firmám za kartelové dohody. Strojaři mají zaplatit dohromady celkem miliardu korun. Sankce následovala po šetření Evropské komise, která zjistila, že se strojaři domlouvali na cenách hned v několika státech.

Jak se trestá porušování hospodářské soutěže

Pokuta pro RWE transgas

První pokutu RWE Transgas za jeho obchodní praktiky vyměřil antimonopolní úřad loni ve výši 370 milionů korun.
Následoval postihl Energetického regulačního úřadu za porušování cenového zákona ve výši 14,7 milionu korun.
Po odvolání RWE Transgas snížil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže svůj původní postih na 240 milionů korun. I tak jde o rekordní sankci, udělenou jediným rozhodnutím jediné firmě.

Nejvyšší pokuty v Evropě

V roce 2004 potrestala Evropská komise americkou softwarovou společnost Microsoft za zneužívání monopolního postavení pokutou 497,2 milionu eur.
ThyssenKrupp dostal letos pokutu 480 milionů eur za účast v kartelu výrobců výtahů (celkem dostaly výtahářské firmy pokuty ve výši téměř miliardy eur).
V listopadu 2001 potrestala Evropská komise 462 miliony eur švýcarský koncern Hoffman-LaRoche za účast v osmi kartelech s evropskými a japonskými výrobci vitamínů.

 
 
Reklama