Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Komfort na dosah ruky

S rostoucím vývojem moderních technologií jsou kladeny i vyšší požadavky na klimatické parametry prostředí, které mají rozhodující vliv nejen na složitá technologická zařízení, ale i na lidský organismus. Mezi základní parametry pro dosažení vhodných klimatických podmínek patří teplota prostředí, vlhkost a čistota vzduchu.Těchto parametrů lze dosáhnout použitím vhodného zařízení, jako jsou např. klimatizační a odvlhčovací zařízení, vzduchotechnické jednotky a v neposlední řadě také malé lokální ventilátory.

Společnost KLIMAVEX Olomouc (klimavex@volny.cz) zastupuje na českém trhu francouzskou společnost AIRWELL, tradičního výrobce klimatizační techniky a zdrojů chladu a také italského výrobce ventilátorů VORTICE. Obě tyto společnosti se výraznou měrou podílí na vývoji nových zařízení, kterými každoročně doplňují svoje výrobní programy.

Ve výrobním programu společnosti VORTICE nalezneme řadu výrobků s možností využití jak v bytové výstavbě a průmyslu, tak i sanitární techniku a ventilátory pro letní použití. V nabídce jsou ventilátory axiální s výfukem přes stěnu, radiální s výtlakem do potrubí pro delší rozvody vzduchotechniky, potrubní ventilátory pro domácnost i průmysl, nástřešní ventilátory s rozšířenou výkonovou řadou od 1000 m3.h-1 až do 15 000 3.h-1 a také kuchyňské odsavače par. Ze sanitární techniky jmenujme alespoň automatické osoušeče rukou a dávkovače mýdla, dále jsou v nabídce také podstropní ventilátory a elektrické ohřívače.Ke každé řadě výrobků lze použít volitelné příslušenství jako jsou regulátory otáček, zpětné klapky, objímky konzoly atd.

Jednou z novinek výrobního programu společnosti VORTICE je nová řada axiálních ventilátorů PUNTO VORTICE (obr.1). Ventilátory PUNTO jsou axiální odsávací ventilátory s přímým výfukem nebo s výfukem do potrubí s maximální délkou 4 m. Tyto ventilátory jsou vyráběny ve třech velikostech 100, 120, 150 mm v provedení IPX 4. V současné době výrobce rozšířil řadu axiálních ventilátorů o PUNTO GHOST a PUNTO ULTRA SLIM.

PUNTO VORTICE je dostupné v následujících modelech:
  • LONG LIFE provedení s kuličkovými ložisky,
  • AUTOMATIC provedení s automatickou žaluzií,
  • TIMER s časovým spínačem,
  • PULLCORD s lankovým ovládáním,
  • PIR s pasivním infračerveným čidlem,
  • T-HCS s čidlem vlhkosti,
  • MHC s mikroprocesorovým ovládáním vlhkosti
  • F souprava pro montáž do okna
  • 12 V model ve 12 V provedení

Obr. 1 - Ventilátor PUNTO

Dále je k dispozici řada radiálních ventilátorů ARIETT (obr. 2) a VORT PRESS (obr. 3). Tyto radiální nástěnné a stropní odsávací ventilátory s výfukem do potrubí mají krytí IPX4. Všechny modely jsou vyráběny v provedení LONG LIFE (kuličkové ložiska) a TIMER, kromě toho může být model ARIETT dodán také se systémem MHC (mikroprocesorové řízení vlhkosti). Kompletní řada ventilátorů ARIETT a VORT PRESS je také vyhotovena v provedení I (obr. 3) pro zabudování do stěny nebo do podhledu.

Obr. 2 - Ventilátor ARIETT Obr. 3 - Ventilátor ARIETT I Obr. 4 - Ventilátor VORT PRESS

Společnost AIRWELL je jeden z mála výrobců klimatizačních zařízení v Evropě. Firma se díky svému výzkumnému a vývojovému institutu na straně jedné a svými moderními výrobními metodami na straně druhé rozhodujícím způsobem podílí na vývoji klimatizační techniky. V popředí zájmu stojí především kvalita, spolehlivost a bezpečnost. Výrobky AIRWELL jsou na špičkové úrovni s moderním designem určené pro dlouhodobé použití. Tyto vlastnosti mohou být zabezpečeny pouze při použití vysoce kvalitních materiálů, které jsou podrobovány častým výrobním kontrolám (jako je vakuový test, chladící test, dielektrický test atd.). Díky těmto kontrolám a vysokým nárokům na kvalitu je společnost AIRWELL držitelem mezinárodní osvědčení kvality ISO 9001.

Výrobní program firmy AIRWELL představují jednotky s chladícím výkonem od 1 kW do 723 kW, které mohou být jak v provedení pouze chlazení tak i tepelné čerpadlo a jsou rozděleny do čtyř základních řad označených jako COMFORT, SYSTEM, INDUSTRIAL a WATER CHILLER.

Výrobky řady COMFORT jsou určeny pro klimatizaci malých a středních prostor individuálního použití (byty, samostatné kanceláře), ale také prostor kolektivního využití (administrativní nebo obytné budovy). Ke klimatizaci výše uvedených objektů lze s výhodou použít řadu jednotek HAWAI XLM (obr. 5). S touto řadou jednotek lze uspokojit výkonové požadavky většiny uživatelů v rozsahu od 2,1 kW do 10,2 kW chladícího výkonu, kdy v tomto rozpětí výrobce nabízí 8 jednotek s různých výkonů.

Obr. 5 - Jednotka XLM

Dále je v nabídce společnosti AIRWELL řada nových parapetně-podstropních jednotek SX (obr. 6). Tyto jednotky vynikají především elegantním designem, nízkou hlučností a širokým rozsahem chladících výkonů (od 2,6 kW až do 8,8 kW). Klimatizační jednotky SX jsou určeny pro parapetní nebo podstropní montáž a mohou být doplněny o výfuk upraveného vzduchu do další místnosti.

Obr. 6 - Jednotka SX

Náročné požadavky zákazníků uspokojí řada kazetových jednotek COLORADO (K) (obr. 7), které jsou určeny pro montáž do mezistropního podhledu, a jsou vyráběny v rozměrech rastru tj. 600 × 600 mm nebo 600 × 1200 mm. Širokým rozsahem chladících výkonů (2,5 kW až 13,1 kW) jsou schopny pokrýt energetickou potřebu většiny klimatizovaných prostorů. Samozřejmostí je, že jednotky mohou být na požádání vybaveny tepelným čerpadlem, elektrickou spirálou nebo zařízením pro celoroční provoz.

Obr. 7 - Jednotky COLORADO

Kanálové jednotky řady GTW (obr. 8) a CD jsou určeny pro montáž do podhledu k rozvodu chladného vzduchu pomocí vzduchotechnických rozvodů. Řada GTW s výkony 3,2 kW až 8,5 kW a řada CD s výkonovým rozsahem od 5,0 kW do 18,2 kW, taktéž i v provedení s tepelným čerpadlem, plně uspokojí požadavky všech kategorií zákazníků. Samozřejmostí je, že i k této řadě nabízíme mnoho doplňků a příslušenství včetně elektrického ohřevu

Obr. 8 - Jednotka GTW

Výrobky řady INDUSTRIAL dokonale reagují na jakoukoliv potřebu klimatizace a ohřevu vzduchu středních a velkých hal. Toto zařízení je zvlášť přizpůsobeno požadavkům průmyslového sektoru, protože je díky mnoha možnostem instalace při svém provozu maximálně flexibilní. Lze je s úspěchem použít ke klimatizaci v telekomunikacích, ve výpočetních střediscích, průmyslových halách a technologických celcích.

Řadu INDUSTRIAL představují nástřešní jednotky s chladícím výkonem 9,4 kW až 20,9 kW, kompaktní jednotky s volným výfukem a chladícím výkonem od 8,3 kW do 55 kW a kanálové jednotky s chladícím výkonem od 12,0 kW do 56,6 kW.

Centrálními split-systémy řady DK-A (obr. 9) / DN-A (obr. 10) je nahrazena řada výrobků S70.. Tato nová řada je rozšířena z 6 na 9 modelů. Vnitřní jednotky jsou vybaveny odstředivým ventilátorem, který zabezpečuje dostatečný externí tlak pro napojení na potrubní rozvod vzduchu a kondenzační jednotka obsahuje vzdušný spirálový kondenzátor pro instalaci do exteriérů. Výkony těchto jednotek jsou v intervalu od 12 kW až 56,6 kW v provedení chlazení nebo v provedení tepelné čerpadlo. Jako volitelné příslušenství lze dodat elektrické topení, zařízení pro celoroční provoz nebo elektronický multifunkční ovladač.

Obr. 9 - Centrální split-systém řady DK-A Obr. 10 - Centrální split-systém řady DN-A

Výrobky řady WATER CHILLER (obr. 11) využívající vody jako média k přenosu chladu nebo tepla ke koncovým prvkům jsou vyráběny ve velmi velké výkonové řadě (2 kW až 723 kW). U některých typů je možné využít zpětného získávání tepla k dodatečnému ohřevu užitkové vody. Jako v předchozích případech, i zde je možná dodávka různého příslušenství, jmenujme alespoň hydraulické moduly, dodatečný elektrický ohřev nebo konstrukčními komponenty, které eliminují přenos vibrací a všeobecně škodlivého hluku do okolního prostředí.

Obr. 11 - Chiller MHP

Koncovými distribučními prvky vodního systému s chladícími stroji jsou jednotky všeobecně nazývané "fancoily". Tyto jednotky byly donedávna v sortimentu společnosti AIRWELL zastoupeny pouze v malé míře. Situace se změnila po zakoupení nového výrobního závodu. Tím byla značně rozšířena předchozí řada fancoilů AQUA 2000 a proto stávající řada AQUA 2002 (obr. 12) dnes obsahuje celou řadu různých typů fancoilů. Jedná se především o parapetní nebo podstropní jednotky v opláštěném či neopláštěném provedení. Chladící výkony těchto jednotek se pohybují v rozmezí od 0,8 kW až do 9,1 kW. I tyto jednotky lze vybavit celou paletou příslušenství, které pak zvyšuje komfort celého zařízení. V nabídce jsou také fan-coily v tlakovém provedení pro napojení na potrubní rozvody vzduchu s tlakovou ztrátou až do 120 Pa.

Obr. 12 - Fancoil AQUA

 
 
Reklama