Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

U Vrbic budou stát tři větrníky

Malé obce slyší na lákavé nabídky a slušný profit z výstavby a provozu větrných elektráren v jejich nejbližším okolí. Obec Vrbice se 175 obyvateli by v průběhu dvaceti let mohla inkasovat až 6 mil. Kč. Obyvatelé většinou souhlasí.

Vrbice: Tři obří větrné elektrárny chce postavit firma Windenergie Chomutov u obce Vrbice na Karlovarsku. Krajský úřad už začal posuzovat její záměr z hlediska vlivu na životní prostředí. Lidé ve vesnici, od níž budou větrníky asi devět set metrů, jsou zatím vesměs bez obav. V anketě podle starosty Vrbic Jiřího Sojky souhlasilo se stavbou větrného parku přibližně šedesát procent obyvatel z těch, kteří hlasovali.

Smlouva uzavřená s firmou Windenergie na dvacet let má Vrbicím přinést ročně zisk sto tisíc korun za každou ze tří větrných elektráren. "Celkem šest milionů korun - to je pro nás významná položka. Peníze chceme použít na stavbu čističky odpadních vod a kompletně nové kanalizace," řekl starosta Jiří Sojka. Firma podle něho také slibuje, že opraví místní silnici. "Chová se k nám férově a na rovinu."

Větrný park má stát na okraji Doupovských hor poblíž silnice na Prahu. Navrhované stožáry budou čnít do výšky 105 metrů. Průměr rotorů - 90 metrů. I s listy rotorů tedy elektrárny (každá o výkonu 2000 kW) dosáhnou výšky 150 metrů. Pro představu: Celkem vyrobí ročně elektřinu, kterou spotřebuje průměrně asi 1400 domácností. Pokud firma získá povolení, může větrný park postavit rychle během dvou až tří měsíců. S betonem pro základy větrníků by k obci zajelo asi 160 automíchačů (5 až 15 denně).

Odborník Karel Nykles, který pro Windenergii záměr sepsal, tvrdí, že větrníky budou mít jen velmi malý negativní vliv na život obyvatel. To, čeho se lidé u podobných projektů často obávají, je hluk rotorů. "Vlivem provozu soustavy větrných elektráren ani její výstavby nebudou překročeny hygienické limity hluku, ani jiných fyzikálních faktorů," uvedl Nykles.

Podle něho dolehne k nejbližším domům hluk maximálně 35 decibelů. Limit pro denní dobu je přitom 50 decibelů a 40 decibelů pro noc. "Výsledná hodnota šumů větrného parku se pak ocitá pod prahem slyšitelnosti," uvedl Karel Nykles. Také proto firma nepředpokládá, že by hluk monitorovala. "Obec Vrbice je navíc utopená v údolíčku, takže hluk by se nás neměl tak dotýkat," míní starosta.

Větrný park má vyrůst v okrajovém pásmu ptačí oblasti Doupovských hor. Kvůli ťuhýkovi obecnému by se větrníky neměly stavět v období, kdy pták vyvádí mladé. Hnízdiště luňáka červeného bude od nejbližší elektrárny 500 metrů daleko. Autor biologické části posudku tedy navrhl posunout stožáry raději o sto až dvě stě metrů dál.

Památková zóna s barokní architekturou ve Valči bude od větrného parku jen tři kilometry daleko. Podle Nyklese ale lidé z Valče uvidí z větrníků jen horní část rotorů, protože elektrárny "zakryje" zalesněný hřeben. "Stavba větrného parku nad obcí Vrbice ve výsledku slabě až středně silně zasahuje do krajinného rázu dané lokality," konstatoval Nykles.

 
 
Reklama