Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelné čerpadlo vzduch/voda AEG TTL 10 I, IK, A

Nejúspornější možný zdroj tepla pro vytápění a ohřev teplé užitkové vody je tepené čerpadlo AEG TTL 1O systém vzduch/voda. Důvodem je rychlá, jednoduchá a levná montáž. NOVINKA ROKU 2006.

Nízkoenergetická výstavba se v posledních letech postupně přesouvá z pozice experimentální výstavby do standardní. Vodítkem pro realizaci těchto domů je státní norma ČSN 73 0540:2, která v informativní příloze přináší pokyny pro navrhování budov s nízkou potřebou tepla na vytápění.

Za nízkoenergetický můžeme považovat dům, který má potřebu tepla na vytápění výrazně nižší než je obvyklé v daném místě (regionu, zemi). V České republice se za nízkoenergetický dům se považuje takový, jenž má měrnou potřebu tepla na vytápění menší než 50 kWh/(m2rok).

Potřeba tepla je nejčastějším ukazatelem energetické náročnosti budov. Je vztažena na jeden m2 podlahové plochy vytápěné části domu za časový úsek (1 rok). Pro návrh budovy s potřebou tepla mezi 15 - 50 kWh/(m2rok), využijeme doporučené hodnoty pro konstrukce podle ČSN 73 0540-2 (2002).

Problém nízkoenergetických budov není jen v dokonalé tepelné izolaci obvodového pláště budovy, ale také v návrhu a regulaci topné soustavy. Topná soustava musí pokrýt tepelnou ztrátu prostupem tepla stěnami a okny, větráním. Při srovnání s tradičními budovami, kde hlavní část tepelné ztráty je prostupem, jsou nízkoenergetické nebo pasivní budovy typické velkým podílem ztrát infiltrací (resp. nuceným větráním).

Jako zdroj tepla v objektech o užitné ploše 200 m2 a výše popsanou potřebou tepla může sloužit tepelné čerpadlo AEG TTL 10. Tento druh tepelného čerpadla využívá nízkopotenciální teplo obsažené ve venkovním tepelně neupraveném vzduchu. Jelikož je v České republice průměrná roční teplota 9°C (například v lednu je průměrná teplota -3°C), ve většině dní v roce plně dostačuje samotné tepelné čerpadlo a pro podprůměrné teploty (nižší než je bod bivalence tepelného čerpadla) je v tepelném čerpadle vestavěn elektrokotel (který se kaskádovitě spíná 3/6/8,8 kW). Tepelná čerpadla AEG jsou kompaktní (jedno zařízení obsahující všechny nezbytné prvky pro správný chod tepelného čerpadla - výparník, kondenzátor, kompresor, bezpečnostní prvky, elektrokotel, ...) a snadno instalovatelná.

Všechna tepelná čerpadla vzduch/voda jsou k dodání ve třech variantách. Ve venkovním provedení je tepelné čerpadlo umístěno blízko vytápěného objektu (snažíme se o co nejmenší vzdálenost). Určené pro nepodsklepené objekty nebo bez technické místnosti. Z důvodu klimatický změn v průběhu roku a proti UV záření je na tepelném čerpadle, respektive na jeho opláštění provedena kvalitní povrchová úprava. Hydraulické propojení tepelného čerpadla a topné soustavy je nutné vést v zemi v tepelně izolačních ochranných trubkách (minimální průměr 100 mm). Dalšími dvěma typy jsou tepelná čerpadla pro vnitřním provedení. První z nich je samostatné tepelné čerpadlo, druhé je tepelné čerpadlo s nástavcem, který obsahuje v kompaktní formě příslušenství nutné pro chod tepelného čerpadla, které byste si jinak museli koupit jednotlivě. V kompaktním nástavci je instalována regulace (tento regulátor umožňuje přes optické rozhraní připojení k počítači - serial port, nebo umožňuje dálkové připojení přes GSM modem s obsluhou) regulace, vzduchové hadice a desky pro připojení na zeď, oběhové čerpadlo sekundární strany s 3-cestným ventilem pro vytápění / přípravu teplé vody, expanzní nádrž, pružné tlakové hadice (tlumiče chvění). Přívod a odvod vzduchu je realizován průchody fasádou. Stěnové průchodky je možno umístit vedle sebe (s minimálním odstupem 2 metry) i na rovné vnější stěně objektu.

Graf 1: Výkonový diagram
Graf 1: Výkonový diagram

Tab 1: Technické parametry
Tab 1: Technické parametry

 
 
Reklama