Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kvalitní a tradiční klima jednotky

V tomto článku představujeme jednoho z předních tradičních světových výrobců vzduchotechnických jednotek na světě - firmu WOLF Geisenfeld. Uvedený výrobce působí na českém trhu již od roku 1992 a spolupracuje se svým výhradním zastoupením firmou J. S. Trading CZ, a. s. Mimo kvalitní výroby vzduchotechnických jednotek je ve výrobním programu velmi významnou položkou produkce lakovacích a sušicích kabin WOLF SUPRA 4/B pro druhé lakování v autoopravárenství a průmyslové lakování.

Výrobní technologie a technologické postupy jsou založeny na vysoce kvalitních a nejmodernějších postupech, vycházejících z dlouholetých zkušeností. Výrobky firmy WOLF Geisenfeld jsou certifikovány v ČR u SZÚ Brno a splňují podmínky certifikace dle norem EUROVENT. Firma je certifikována normou 9001.

Kromě vlastní produkce disponuje firma vlastním vývojovým a konstrukčním a projekčním oddělením, velkými skladovacími možnostmi a nejmodernějším strojovým vybavením ve výrobě.

Obrázek
Obr. 1 - Klimatizační jednotka WOLF Geisenfeld
(dvě varianty opláštění - 30 a 60 mm; standardně volnoběžný ventilátor - na přání ventilátor s klínovým řemenem; veškeré komponenty - ventilátor, výměníky, filtry atd. - jsou vyjímatelné; nerezové provedení - alternativně pozink., integrovaný chladicí agregát s možností využití i jako tepelné čerpadlo, absolutně hladký vnitřní povrch; možnost předřazení adiabetického chlazení speciálním nástavcem na deskovém rekuperátoru; absolutní filtrace 99, 97 %)

Referenční listina firmy WOLF Geisenfeld dokazuje její angažovanost hlavně na německém trhu a zdůrazňuje její přední komerční postavení. Díky kompletnímu výrobnímu programu vzt jednotek je schopna uspokojit široké požadavky zákazníků. V prodejním programu jsou obsaženy následující jednotky.

Klimatizační jednotky WOLF Geisenfeld se standardně dodávají o vzduchových výkonech 500 - 130.000 m3/hod. v následujících provedeních (obr. 1):

  • pro vnitřní umístění s tloušťkou opláštění 30 mm a 60 mm (obr. 2);
  • do venkovního prostředí s tloušťkou opláštění 35, 65 a 95 mm (obr. 3);
  • hygienické provedení s absolutní filtrací pro čisté prostory (obr. 4);
  • v plochém provedení i s absolutní filtrací pro čisté prostory (obr. 5);
  • garážové odtahové jednotky i v plochém provedení;
  • s integrovaným chladicím agregátem s možností využití i jako teplené čerpadlo;
  • vybavené zpětným získáváním tepla - s diagonálním deskovým rekuperátorem (obr. 6);
    • s horizont./vertikálním deskovým rekuperátorem (obr. 7);
    • se systémem hydraulicky propojených výměníků;
    • s rotačním rekuperátorem (obr. 8);
    • s trubkovým rekuperátorem (obr. 9);
  • s přímým tepelným výměníkem pro tlakové hořáky na topný olej nebo plyn s odtahem spalin do komína (obr. 10);
  • v nerezovém nebo ocelovém provedení bez nebo s obchozem vzduchu;
  • s přímým tepelným výměníkem a atmosférickým plynovým hořákem;
  • s volnoběžným ventilátorem a frekvenčním měničem (obr. 11 a 12);
  • teplovzdušné vytápěcí jednotky (obr. 13, 14 a 15).
Obrázek
Obrázek
Obr. 2 - Jednotka s integrovaným chladicím agregátem pro vnitřní umístění (předřazené adiabatické chlazení na odpadním vzduchu - nižší pořizovací a provozní náklady u chladicího agregátu)
Obr. 3 - Jednotka s integrovaným chladicím agregátem do venkovního prostředí (extrémně tichý chod ventilátorů; možnost oddělené instalace chladicího agregátu i pro vnitřní umístění - provedení Split; pro zimní a přechodné období lze využít funkce tepelného čerpadla).

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obr. 4 - Detaily hygienického provedení jednotky s absolutní filtrací pro čisté prostory.

Obrázek
Obrázek
Obr. 5 - Plochá klimatizační jednotka s opláštěním 30 mm.

Obrázek
Obrázek
Obr. 6 - Deskový rekuperátor v diagonálním provedení (přednosti: žádné opotřebení; žádné mechanicky pohyblivé díly; vysoká účinnost - až 75 %; jednoduchá montáž; malá hmotnost; nejvýhodnější použití do 25000 m3/ h)
Obr. 7 - Deskový rekuperátor v horizontálním/vertikálním provedení (přednosti: stejné jako u deskového rekuperátoru v diagonálním provedení)

Obrázek
Obrázek
Obr. 8 - Rotační rekuperátor
(přednosti: regulace výkonu změnou otáček rotoru, vynikající regulovatelnost; u velkých vzduchových výkonů - nad 15000 m3/h - nejvýhodnější investice; velká účinnost - až 80 %; samočištění při vypnutém rotoru prostřednictvím intervalového režimu; mimo citelného tepla se přenáší i relativní vlhkost; nevýhody: vyšší nárok na údržbu díky pohyblivým součástem)

Obr. 9 - Trubkový rekuperátor
(přednosti: žádné mechanicky pohyblivé součásti; účinnost max. 60 %; rekuperátor se montuje buď vertikálně, nebo horizontálně se spádem nebo regulací sklonu; nevýhody: velmi náročná konstrukce regulace sklonu a menší účinnost u horizontálních rekuperátorů).

Obrázek
Obr. 10 - Vzduchotechnická jednotka s nerezovým výměníkem a s odvodem kondenzátu.

Obrázek
Obr. 11 - Vzduchotechnická jednotka s volnoběžným ventilátorem a frekvenčním měničem
(přednosti oproti pohonu s klínovým řemenem: přesné nastavení vzduchového výkonu na požadavky vzduchotechniky; vysoká účinnost ventilátorů; také při nízkých otáčkách velmi dobrá účinnost ventilátoru; nižší hlučnost - měřeno na výtlak; vyšší provozní bezpečnost; žádné mechanické ztráty klínového řemene; menší nároky na údržbu; žádný řemenový pohon - druhý stupeň filtrace odpadá, výhoda v hygienickém provedení; odpadá kontrola klínového řemene; kratší axiální vzdálenost - menší jednotka; nevýhody: vyšší investiční náklady; použitelné pro nižší externí tlak; nastavení vzduchového výkonu lze jen pomocí frekvenčního měniče; f volnoběžného kola ventilátoru je asi o 25 % větší než u standardního provedení)

Obrázek
Obr. 12 - Frekvenční měnič

Obrázek
Obrázek
Obr. 13 - Teplovzdušná vytápěcí jednotka WD-A
(dodávají se v provedení na teplou a horkou vodu, na páru nebo na termoolej s výměníky Cu-Al - na přání z pozinkované oceli - s bohatým příslušenstvím na sací i výtlačné straně)

Obr. 14 - Teplovzdušné agregáty WLE, WLE-K s přímým tepelným výměníkem pro tlakový hořák na zemní plyn nebo topný olej (dodávají se v provedení s nerezovým výměníkem s odvodem kondenzátu nebo s ocelovým výměníkem bez nebo s obchozem vzduchu, s bohatým příslušenstvím na sací a výfukové straně; vzduchový výkon: 1740 - 72500 m3, topný výkon: 28 - 1280 kW)

Obrázek
Obrázek
Obr. 15 - Stropní teplovzdušné jednotky FB-A de luxe
(dodávají se ve čtyřech provedeních a třech rozměrových velikostech 60 x 60 cm, 75 x 75 cm a 85 x 85 cm; vzduchový výkon: 520 - 6000 m3/h; topný výkon: 6,5 - 6,8 kW)

Obr. 16 - Klimatizační jednotky firmy WOLF GEISENFELD zajišťují výměnu i ve frankfurtském Main Tower II. (výměna vzduchu: 1 mil. m3 za hod)

Firma WOLF Geisenfeld je rovněž dodavatelem nestandardních jednotek, libovolných rozměrů a tvarů dle přání zákazníka a se vzduchovým výkonem i nad 250000 m3/hod. (obr. 16).

Skutečností je, že právě tato posledně jmenovaná možnost řadí firmu WOLF Geisenfeld celosvětově na přední místo mezi výrobci vzduchotechnických jednotek.

Společnost J. S. Trading byla založena v roce 1990 jako exportní organizace pro vývoz součástí automobilů československé výroby do celého světa. V průběhu roku 1991 navázala společnost kontakty s výrobci garážové a servisní techniky a v následujících letech se stala pro některé z nich výhradními prodejci v České a Slovenské republice.


Obrázek
Obrázek
Obr. 17 - Lakovací a sušící kabina WOLF SUPRA 4/B
Obr. 18 - VZT agregát WLE-S-230 včetně rekuperace, použitý v lakovacích a sušících kabinách

V současné době se firma zabývá hlavně dovozem, distribucí a servisem techniky a technologie pro autoopravárenství (obr. 17 a 18) a prodejem jednotek a agregátů pro klimatizace, vytápění, chlazení a výměnu vzduchu v obytných skladových a společenských objektech veškerých kapacit. Služby zákazníkům poskytuje nejen ze svého hlavního sídla v Praze, ale i pomocí své kanceláře v Brně a prostřednictvím svých prodejců v jednotlivých regionech. Ze všech těchto středisek nabízí nejen prodej zařízení, ale zároveň i jejich servis. Kromě samotného prodeje zařízení se společnost zabývá i poradenstvím při projektování servisů, garáží a technologických celků.

V roce 1996 společnost J.S Trading dokončila výstavbu nového sídla, kde se nachází nejen administrativní centrum, ale i skladovací a výstavní prostory, předváděcí a školicí středisko, prodejna pro přímý prodej apod.

Na základě dlouholeté spolupráce firmy J. S. Trading a německé firmy WOLF Geisenfeld v oblasti prodeje lakovacích a sušicích kabin WOLF SUPRA 4B včetně vybavení přípravných pracovišť a vytápění hal, získala firma J. S. Trading CZ, a. s. i obchodní zastoupení v oblasti dodávek vzduchotechnických jednotek. K prodeji rovněž náleží zajištění vypracování technických a cenových nabídek, montáže technologií, dodání tech. dokumentace, zaškolení obsluhy, uvedení zařízení do provozu, servis a dodávky náhradních dílů.

Firma J. S. Trading CZ, a. s. spolupracuje s firmou WOLF GEISENFELD již od roku 1992 jak výhradní dovozce a distributor na území České republiky vč. dodávek, zajištění servisu a montáže zařízení. Personál firmy J. S. Trading absolvuje pravidelná odborná technická školení u výrobce. Servisní služby a dodávky náhradních dílů se řadí po realizaci prodeje k prioritním službám firmy. Výhodou ve spolupráci mezi J. S. Trading a firmou WOLF GEISENFELD je relativně krátká vzdálenost (250 km) mezi oběma objekty. Kvalitní servis je držen 24 hodin denně díky spojení mobilními telefony. Firma J. S. Trading je dovozcem a realizátorem lakovacích a sušicích kabin WOLF SUPRA 4/B vč. vzduchotechnických agregátů a teplovzdušných vytápěcích jednotek. Uvedené produkty jsou osazeny vysokovýkonnými vzduchotechnickými jednotkami fy WOLF GEISENFELD vč. možnosti využití rekuperace a regulace. Během 9 let mezi oběma společnostmi realizovala firma J. S. Trading dovoz technologií vzduchotechniky, který činí objem cca 3.000.000 m3 vzduchu. Technologie lakovacích a sušících kabin SUPRA 4/B vč. vzduchotechniky byla zařazena do katalogu doporučených výrobků u ŠKODA AUTO a. s. Mladá Boleslav, PORSCHE, AUDI, BMW, FORD, HOLDMAYR a dalších.

 
 
Reklama