Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Společnost Siemens získala ocenění Evropské unie za příkladné energetické služby

V rámci evropského kongresu "Energetické služby pro účinnou energii", který se uskutečnil koncem května v Berlíně, byly uděleny ceny za "Evropskou energetickou službu". Ceny uděluje Evropská komise projektům, které potenciálně garantují mimořádně velké úspory energie ve stávajícím stavebním fondu. Společnost Siemens získala cenu za nejlepšího evropského poskytovatele energetických služeb díky projektům renovace energických systémů ve více než 100 budovách; tyto projekty zaručují úspory v celkové výši 110 milionů EUR. Dalšími laureáty se stala Senátní správa pro rozvoj Berlína v kategorii Projekty a Energetická agentura města Graz v kategorii Podporovatel.

Plánování je dobré zahájit co nejdříve: když společnost Siemens začala v oblasti technologií budov nabízet svou energetickou službu "Výkonnostní smlouva" málokdo asi věřil, jaké rozměry získá tento obchodní modul jako řešení pro městské, obchodní a ekologické problémy. "Siemens investoval asi 30 pracovních let do školení a přípravy trhu předtím, než byla "energetická služba" připravena na evropský trh," řekl na slavnostním předávání cen "Evropská energetická služba" Ullrich Brickmann ze společnosti Siemens. Porota své rozhodnutí udělit cenu společnosti Siemens vysvětlila tím, že firma "je dobře připravena podstoupit riziko při otevírání nových trhů a sebe i svou konkurenci formuje ku prospěchu zákazníků."

Před deseti lety se společnost Landis & Staefa, která se později stala součástí koncernu Siemens, zúčastnila celoevropského výběrového řízení a získala dva berlínské stavební bloky 1 a 3 s celkovým počtem 74 veřejných budov. Mezi těmito budovami byly mimo jiné i školy, mateřské školy, tělocvičny a administrativní budovy. Dnes Siemens v rámci smluv na úsporu energie zodpovídá za 200 veřejných budov, kterým garantuje úsporu energie ve výši 5,26 milionu EUR ročně. Siemens je v dané oblasti lídrem na německém trhu a do dnešního dne zrenovoval energetické systémy v téměř 1100 budovách. Investice do tohoto stavebního fondu dosahují až 70 milionů EUR a jsou následně kompenzovány úsporou nákladů na energie ve výši 110 milionů EUR, což dále představuje omezení emisí CO2 v hodnotě přibližně 430.000 tun.

Na energetickém kongresu se Ullrich Brickmann netajil tím, že by mohlo být uzavřeno výrazně více energeticky úsporných partnerství, pokud by měly stavební úřady otevřenější a flexibilnější přístup ke smlouvám na úsporu energie. "Bohužel v Severním Porýní-Vestfálsku nejsou vyhlašována téměř žádná výběrová řízení na projekty na smluvní úspory energie a v Durynsku je tento model dokonce zakázán. Siemens nabízí na míru šitá řešení, jinými slovy poskytuje expertní znalosti k podpoře vlastních iniciativ stavebních úřadů."

Komerční potenciál, který se v renovaci energetických systémů stávajícího stavebního fondu ještě skrývá, dokumentuje předpoklad Berlínské energetické agentury. "Pokud by bylo systémově možné odstranit strukturální překážky, vytvořil by se napříč Evropou trh s energetickými službami s dlouhodobým ročním objemem až 25 miliard eur," uvedl Michael Geißler, výkonný ředitel Berlínské energetické agentury. Právě na tuto problematiku je cena za "Evropskou energetickou službu" zaměřena: chce motivovat poskytovatele energetických služeb a energetické agentury k odstranění překážek, rozvoji nových služeb a také ke komunikování dosažených úspěchů.

 
 
Reklama