Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kvalitní voda levně?

Do pěti let by měla být k dispozici technologie, která dramaticky sníží náklady na odsolování mořské vody. To by vyřešilo problém kritický pro miliardy lidí.

V laboratořích Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) se podařilo vyvinout membránu, která filtruje vodu od rozpuštěných částic - a klade přitom procházejícím molekulám vody překvapivě malý odpor. K filtraci pak stačí menší tlak.
Dosavadní metody potřebují vysoký tlak a jsou proto podobně energeticky náročné jako destilační metody, založené na odpařování vody ze slaného roztoku.
Z celkového množství vody na Zemi je pro přímé použití dostupná necelá desetina promile. Problémem není ani tak absolutní nedostatek sladké vody na Zemi, jako její nerovnoměrné rozdělení. A situace se bude zhoršovat, a to nejenom v rozvojovém světě, ale i třeba v USA, kde největší přírůstek obyvatelstva mají regiony, kde již dnes pociťují nedostatek vody. Podle prognóz Spojených národů bude v roce 2050 trpět akutním nedostatkem vody 4,8 miliardy lidí, tedy 40 procent populace.
Sladká voda se používá ze 70 procent v zemědělství (k zalévání), po patnácti procentech připadá na domácnosti a průmysl. Nároky na čistotu jsou přitom vysoké nejen u pitné vody. Pro řadu průmyslových provozů musí být voda ještě čistší - a soli nesmí obsahovat ani voda pro zalévání. Jinak by totiž došlo k zasolení půdy, což bylo podle všeho příčinou zániku řady starověkých civilizací (určitě to platí o té mezopotámské).

 
 
Reklama