Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekologické veletrhy Brno 2006 - Večer patnácti ocenění

Na společenském večeru vystavovatelů veletrhů ENVIBRNO a VODOVODY - KANALIZACE byly vyhlášeny výsledky soutěží o Zlaté medaile, AURA, Nejlepší stavby vodního hospodářství 2005 a Ekologická stavba roku 2005.

V soutěži o nejlepší veletržní exponáty odborná hodnotitelská udělila dvě Zlaté medaile. První ocenění převzala firma HAWLE ARMATURY spol. s r. o., Jesenice u Prahy, za exponát "monoblokové uzavírací šoupátko" vyrobený rakouskou společností E. Hawle Armaturenwerke. Šoupátko HAWLE A v provedení monoblok představuje světově unikátní řešení v jednom odlehčeném odlitku vyrobeném technologií skořepinového lití. Výrobek přináší úsporu základních surovin a energií a prokázal vysokou spolehlivost v provozu.

Druhou Zlatou medaili získala Jihomoravská armaturka spol. s r. o., Hodonín, za exponát "podzemní hydrant SUPRA PE 280 V". Na trhu potrubních rozvodů z polyetylenu jde o neobvyklé a ve světě dosud nepoužité řešení, které zaručuje nejvyšší míru protikorozní ochrany i možnost recyklace jednotlivých dílů.

Ekologické veletrhy patří k šesti projektům, na nichž probíhá soutěž o nejpůsobivější expozici AURA 2006. Nezávislá porota složená z odborníků na architekturu ve výstavnictví ocenila dva vystavovatele: ve velikostní kategorii 51 - 100 m2 zvítězila expozice společnosti HOBAS CZ Uherské Hradiště, zatímco v kategorii 101 - 300 m2 se vítězem stal stánek VEOLIA VODA ČESKÁ REPUBLIKA, a. s.

Dalších pět cen bylo uděleno v soutěži Nejlepší stavby vodního hospodářství 2005. V kategorii staveb pro zásobování pitnou vodou, odvádění a čištění odpadních vod s náklady nad 50 milionů korun uspěly projekty Intenzifikace a rozšíření čistírny odpadních vod v Brně - Modřicích a Rozšíření kanalizačního systému města Ostravy - Kolektor Centrum. Ve stejné kategorii s náklady do 50 milionů korun byla oceněna stavba Úpravna vody Mostiště - Havarijní opatření. Druhá kategorie staveb sloužících například k usměrňování povrchových vod nebo úpravě vodních poměrů přinesla cenu Protipovodňovým opatřením na ochranu Prahy - části Libeňské přístavy a v podkategorii nákladů do 50 milionů stavbě Rybího přechodu na jezu Břeclav.

Ve 4. ročníku soutěže Ekologická stavba roku získalo cenu šest stavebních počinů roku 2005: Rekonstrukce a přestavba MěÚ v Semilech, Nízkoenergetická Villa Velká Chuchle, Nile House, Využití obnovitelných zdrojů energie a ekologizace provozu ZOO Ústí nad Labem, Odprášení ekologické linky v areálu lomu Chornice a opět Rozšíření kanalizačního systému města Ostravy - Kolektor Centrum.

 
 
Reklama