Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Umyvadla a baterie

Volba umyvadel a baterií podléhá nejen módním trendům, ale i technickým zásadám, které zajišťují bezproblémové používání.

Druhy umyvadel:

klasické k zavěšení na stěnu i další typy, například mísa, polozapuštěná do desky nebo skříňky, umyvadla polozápustná a zápustná, umístěná pod nebo nad pultem. Praktická jsou umyvadla s většími odkládacími plochami, hladkým a jednoduchým tvarem.

Používané materiály:

glazovaná keramika, akrylát, nerez, sklo a kámen, dřevo, kompozitní materiály (Corian, HI-MACS). Tato směs barev a pryskyřice se dá libovolně tvarovat a skvěle se hodí např. na pulty nebo nábytková umyvadla.

Barvy:

Stále oblíbená barva sanity je bílá, podle vkusu ale můžeme vybírat také z jemných pastelových tónů nebo i sytých barev podle potřeby interiéru.

Pravidla umístění umyvadel:

Běžné umyvadlo: šířka 50 až 60 cm, hloubka 40 cm a více, výška usazení pro průměrně vzrostlého člověka cca 85 cm nad podlahou (měříme pochopitelně horní hranu umyvadla) - při umývání rukou nemá voda stékat k loktům.
Pokud je umyvadlo zapuštěno do desky nebo pokud je pod ním umístěna skříňka, měla by být spodní hrana nábytku minimálně 20-25 cm nad podlahou, abychom se k umyvadlu mohli pohodlně postavit. Z téhož důvodu by sokl u skříňky měl ustupovat alespoň 15 cm nebo by o stejný kousek mělo umyvadlo přečnívat. Pokud kombinujeme umyvadlo s nábytkem, je důležité vyřešení spojů a hran tak, aby nikam nezatékalo.

Umyvadlo a baterie

stojánková (k jednootvorovému nebo tříotvorovému umyvadlu), nástěnná (k umyvadlu bez otvorů)
páková, termostatická nebo klasická dvouventilová
Pro pohodlnou a bezpečnou manipulaci by měl být ventil umístěn zhruba 20 cm nad hranou umyvadla.

 
 
Reklama