Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Možnosti čerpání vody ze studny

U vrtaných studní se dává ponorné čerpadlo do vrtu, a to do hloubky zhruba deset metrů pod ustálenou hladinou vody, k čerpání vody z kopané studny je rozhodující hloubka sání.

U vrtaných studní a většině nových studní se dnes dává ponorné čerpadlo do vrtu, a to do hloubky zhruba deset metrů pod ustálenou hladinou vody.
Vrty studní pro rodinný dům mívají průměr minimálně 12 centimetrů. V deseti metrech vodního sloupce je přibližně 113 litrů vody, což stačí na doplňování zásoby v tlakové nádobě i tehdy, když má pramen menší vydatnost.
Jiná než ponorná čerpadla se pro vrtané studny prakticky nepoužívají.

Pro umístění čerpadla domácí vodárny, lidově darlingu, k čerpání vody z kopané studny je rozhodující hloubka sání.
Tyto studny mají výjimečně větší hloubku než 12 metrů.
Když je výškový rozdíl mezi hladinou vody ve studni a čerpadlem menší než zhruba osm až devět metrů a vzdálenost od studny je jen několik málo metrů, umísťuje se domácí vodárna zpravidla do sklepa. Sací koš se dává asi půl metru nad dno, ale na jeho umístění z hlediska hloubky sání v podstatě nezáleží.
Do sklepa se čerpadlo s tlakovou nádobou dává i v případě, že studna je sice vzdálená i několik set metrů, ale hladina vody je na úrovni čerpadla, nebo dokonce nad ním, takže by voda tekla i samospádem.
Když je hladina ve studni o devět metrů níž než čerpadlo nebo v letních měsících hladina pod tuto hloubku klesá, pak je možné situaci řešit umístěním samotného čerpadla bez akumulační tlakové nádoby do studny.

 
 
Reklama