Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Soutěž o český nízkoenergetický dům roku 2006

Soutěž o český nízkoenergetický dům roku 2006 "ROCKHOUSE" běží do září 2006. Cílem je podpora české architektury a energeticky úsporných řešení s ohledem na životní prostředí a kvalitu života obyvatel domu.

Společnost Rockwool, která trvale hledá nové způsoby, jak zvýšit povědomí o důležitosti životního prostředí, již v loňském roce zveřejnila mezinárodní Ekologickou zprávu, podávající nejnovější informace o tom, jaký dopad na životní prostředí má nešetrný provoz domů a budov.

Jsou to totiž právě budovy, které se na spotřebě energie a emisích oxidu uhličitého podílejí nejvíc.
Z Ekologické zprávy vyplývá, že v Evropě připadá na budovy přes 40 procent veškeré spotřebované energie, a to především na vytápění a klimatizaci. Přitom spotřebu energie v budovách je možné snížit až o 90 procent.
S cílem podpořit tento proces se skupina Rockwool zapojila do několika projektů výstavby a rekonstrukce budov. Tyto energeticky efektivní projekty dokazují, že úspor lze skutečně dosáhnout, a to nikterak složitým způsobem.
Dalším krokem v úsilí zaujmout odbornou i laickou veřejnost a upozornit ji na problematiku nízkoenergetické výstavby je organizování soutěže o český nízkoenergetický dům roku 2006 "ROCKHOUSE", která byla vyhlášena počátkem března 2006 v pražském hotelu Josef.

Cíl a podmínky soutěže

Soutěž, která bude uzavřena 30. září 2006 a jejíž výsledky budou slavnostně vyhlášeny na konci října tohoto roku, si klade za cíl oslovit všechny ty, kdo vytvářejí svébytnou moderní českou architekturu, využívají moderní, energeticky šetrné technologie, dbají na životní prostředí a při tom všem nezapomínají na kvalitu života obyvatel domu.
Soutěž se týká jen těch projektů, které pracují s materiály firmy Rockwool a které splňují základní požadavky na spotřebu energie na vytápění odpovídající kritériím nízkoenergetického stavění (max. 50 kWh/m2/rok).
Rozsah ani účel přihlášených projektů není omezen. Vzhledem k tomu, že cesta od dobrého nápadu k prosazení do života je často dlouhá, je připravena i zvláštní cena poroty pro realizovanou stavbu.
Podrobná pravidla soutěže ROCKHOUSE a přihlášku najdete na www.rockwool.cz.

 
 
Reklama