Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zájem o kotle na peletky stoupá

Novou řadu automatických kotlů na peletky představili zástupci valašskomeziříčské firmy Ponast na březnovém mezinárodním veletrhu úspor energií v hornorakouském Welsu.

Na této prestižní evropské přehlídce seznámili odbornou i laickou veřejnost s inovovanou řadou kotlů KP11/21, které jsou z hlediska účinnostních i emisních parametrů zcela srovnatelné s konkurenčními výrobky v Evropě.

V Ponastu ekologické kotle zhotovují již pátým rokem. Každoročně výrobu výrazně navyšují, především díky zájmu zahraničních odběratelů. Objem loňské produkce valašskomeziříčské firmy jen v oblasti kotlů přesáhl 25 miliónů korun, přičemž 65 procent kotlů putovalo zejména k odběratelům do Rakouska, Německa a na Slovensko. K podstatnému nárůstu exportu došlo v případě Německa. Podle Ctirada Bryola, ředitele společnosti, byly kotle z Valašského Meziříčí zařazeny do seznamu ekologických výrobků podporovaných německou vládou. "Při koupi kotle na peletky má občan z Německa nárok na státní dotaci určenou pro alternativní zdroje vytápění své domácnosti. Příspěvek činí minimálně 1700 eur a pokrývá tak přibližně jednu čtvrtinu nákladů na pořízení ekologického zdroje vytápění," potvrdil Ctirad Bryol, který zároveň vyslovil politování, že v České republice Státní fond životního prostředí v loňském roce pozastavil vyplácení dotací na projekty obnovitelných zdrojů energie.

Větší využívání alternativních zdrojů vytápění by přitom pomohlo nejen našemu životnímu prostředí, ale přispělo by ke zvýšení zaměstnanosti jak u výrobců technologií, tak i v navazujících odvětvích výrob paliva z domácích obnovitelných zdrojů - například zemědělství, lesním hospodářství apod.

 
 
Reklama