Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výsledky soutěže Energetický projekt 2005

Nejúspornější energetický projekt roku 2005: Voda z Labe chladí i ohřívá.

Projekt litoměřické firmy G-TERM, která je součástí společnosti Hennlich Industritechnik, na využití odpadního tepla z chlazení potravinářského provozu pro vytápění přilehlého administrativního areálu a ubytovny je podle odborníků z pohledu ekologie nejzajímavějším úsporným energetickým řešením loňského roku. Využití tepelných čerpadel s celkovým chladícím a topným výkonem přes jednu megawattu, který firma navrhla pro závod na zpracování ryb na Litoměřicku, zvítězil ve čtvrtém ročníku soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu Energetický projekt 2005. Projekt firmy G-TERM zvítězil v konkurenci řady dalších podobných projektů z celé České republiky. Předání cen se uskutečnilo v pátek 9. března v Praze.

"Ceny si nesmírně vážíme. Je pro nás povzbuzením do dalších desítek podobných projektů, které na nás čekají," řekl spoluautor projektu a jednatel společnosti Hennlich Industrietechnik Pavel Šumera. Podle druhého spoluautora - technického ředitele G-TERMu Ing. Karla Kodiše - bylo řešení, které má vedle pozitivních dopadů na životní prostředí také nemalý ekonomický efekt, skutečnou výzvou.

"Projekt spadal určitě do těch obtížnějších, ale vše se podařilo sladit ke spokojenosti obou stran," dodal. Princip řešení spočívá v tom, že největší tepelná čerpadla na domácím trhu chladí výrobní prostory závodu a chladírny. Takto získaným teplem pak ohřívají teplou užitkovou vodu a vytápějí kanceláře, šatny a přilehlou ubytovnu. Jedno zařízení tak za jedny provozní peníze přináší dvojí efekt.

Podle Šumery je navíc projekt využitelný také v jiných potravinářských provozech. "Princip oceněného projektu je možno využít ve všech průmyslových podnicích, které potřebují současně chladit i topit. Ideálním případem jsou mlékárny, pivovary a závody na zpracování potravin," doplnil.

Soutěž Energetický projekt každoročně oceňuje energeticky úsporné projekty, které významně přispívají ke zlepšení životního prostředí.

Do čtvrtého ročníku celostátní soutěže Energetický projekt se mohou přihlásit firmy i jednotlivci, kteří se podíleli na projektech i dokončených investičních akcích na bytové domy, administrativní budovy, energeticky efektivní územní systémy nebo přinášejí inovativní postupy pro snížení energetické náročnosti v průmyslu.


HENNLICH s.r.o.
logo HENNLICH s.r.o.

Systémy vytápění a chlazení s tepelnými čerpadly Waterkotte - tepelná čerpadla voda/voda, země/voda a vzduch/voda. Aplikace od rodinných domů až po profesionální řešení velkých výkonů v průmyslových objektech, administrativních budovách, hotelích, školách, ...

 
 
Reklama