Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Koberovech pod Hamštejnem vyrostou pasivní domy

O úsporách energie, nízkoenergetické výstavbě a pasivních domech slýcháme a budeme slýchat stále častěji. Prozatím ojedinělý projekt třinácti energeticky pasivních domů by měl vyrůst do dvou let v Koberovech.

Koberovy - Třináct takzvaně energeticky pasivních domů vyroste do dvou let v Koberovech. Oblast pod Hamštejnem si pro svůj záměr, jež je v České republice naprosto ojedinělý, vybrala jablonecká společnost Atrea. "Domy, které mají díky dokonalé izolaci o 90 procent menší ztráty, nepotřebují topný systém, jsou založeny na zpětném využití tepla při větrání," řekl Petr Morávek, ředitel Atrea. "Tento systém, jež se obejde bez radiátorů a jakýchkoli rozvodů tepla, se běžně využívá v zahraničí," dodal s tím, že objekt je opatřen i solárními kolektory pro ohřev teplé vody.

Na realizaci projektu se mají podílet rakouští a němečtí architekti, kteří se budou snažit vyhovět přáním klienta. Úspory energeticky pasivního domu pak následně vyhodnotí pracovníci ČVUT Praha. "Jedná se o první takto pojatou skupinovou výstavbu v České republice, která by měla lidi ochránit před stále rostoucími cenami energie. Roční náklady na vytápění se totiž budou pohybovat kolem čtyř tisíc korun," zdůraznil Petr Morávek. "Iniciativu společnosti Atrea pochopitelně obec vítá, jelikož noví obyvatelé jsou zárukou fungující školy a školky," pochvaluje si starosta Koberov Jindřich Kvapil. Ačkoli s výstavbou objektů o velikosti 5-6 + 1 společnost počítá až v polovině příštího roku, již nyní jsou domy téměř ze tří čtvrtin rozebrané.

 
 
Reklama