Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečnostní bakalářská práce roku 2013

U příležitosti konání již IX. ročníku mezinárodní Konference bezpečnostního managementu 2013 (www.kbm2013.cz), který proběhl 13. června na akademické půdě ČVUT v Praze, byl vyhlášen 1. ročník soutěže pro studenty vysokých škol zabývající se aktuální tématikou bezpečnostního managementu, nazvaný Bezpečnostní bakalářská a magisterská práce roku 2013.

Z nemalého počtu přihlášených prací zaujala nejvíce odbornou porotu složenou z představitelů ASIS International ČR bakalářská práce na téma „Vymezení kritické infrastruktury primárně ohrožené projevy nových bezpečnostních fenoménů“. Autorem této práce je čerstvý bakalář, student Vysoké školy báňské z Technické univerzity Ostrava, Fakulta bezpečnostního inženýrství, Katedra bezpečnostních služeb, pan Pavel Klučka.

Ve své práci se aktuálně zabýval posuzováním objektů kritické infrastruktury zaměřeným na realitu a hodnocení bezpečnostního prostředí v České republice v jednotlivých průmyslových odvětvích i v porovnání s Evropskou Unií, doplněnou o základní východiska při řešení problému. „Je více než nutné poukázat na nutnost pravidelné analýzy stavu bezpečnosti České republiky a potřebu pružně tak reagovat na rostoucí význam současných bezpečnostních hrozeb,“ uvedl Pavel Klučka jeden z hlavních důvodů při výběru tématu, který je v našem prostředí stále dost opomíjen, i když životně důležité a strategické zájmy státu by měly být prioritou.

Výsledky aplikované semi – kvalitativní metody souvztažnosti na daný problém, poukázaly na významné postavení odvětví energetiky a komunikačních informačních systémů, které lze s ohledem na kritéria analýzy považovat za nejkritičtější z hodnocených. Aplikací cíleně upravené metody CARVER je následně jako nejkritičtější v daných odvětvích vyhodnocená oblast elektřiny a informačních systémů.

Použití metody CARVER s upravenými kategoriemi hodnocení (atraktivnost cíle, ochrana cíle, následky pro cílový systém, náročnost na provedení útoku – konkrétní systém, výskyt, následky pro společnost a náročnost na provedení – obecný pohled), přineslo konkrétní výsledky u všech hodnocených kritických oblastí a poukázalo na významnost a vzájemné propojení některých hrozeb jako jsou: proliferace zbraní hromadného ničení, terorismus, organizovaný zločin, kybernetické útoky, bezpečnost civilního letectví a další. Dílčí výsledky analýz poukazují mimo jiné na důležitost prevence a potlačování extremismu, jakožto hrozby nezřídka tvořící základ „aktuálnějších“ bezpečnostních fenoménů. „Své významné místo mezi bezpečnostními fenomény má nestabilita a regionální konflikty, které mají významný negativní vliv na ekonomiku zainteresovaných subjektů, mezinárodní společenské vztahy a v konečném důsledku mohou vést ke vzniku válečných konfliktů,“ dodává autor práce.

Je však dobré zmínit, že vzhledem k rozsáhlosti zkoumaných oblastí a množství posuzovaných bezpečnostních hrozeb, přináší práce pouze obecný náhled na současné ohrožení odvětví kritické infrastruktury. Vlastní koncepce práce však umožňuje využít získané údaje a navržené postupy i při hodnocení menších celků, kde jejich použití a rozšíření může přinést cenné informace o ohrožení konkrétního subjektu.

Více informací:
Zdeněk Kalvach, předseda ASIS International ČR
www.asiscz.org


ASIS International je přední mezinárodní sdružení bezpečnostních profesionálů s více jak 34 000 členy po celém světě a delší než 50letou tradicí, jehož základní vizí je rozvoj celosvětové bezpečnosti. Posláním sdružení je podpora dokonalosti a zvyšování prestiže bezpečnostního oboru. ASIS se věnuje zkvalitňování práce odborníků na bezpečnost tím, že pořádá a vytváří vzdělávací programy a materiály. Členství je založeno na individuální bázi, tedy sdružuje osoby, nikoliv společnosti. Více informací: www.asiscz.org

 
 
Reklama