Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČT: Až 80 procent českých výtahů nesplňuje normy EU

Až 80 procent českých výtahů nesplňuje normy EU. Závady jsou u většiny zařízení natolik závažné, že mohou zavinit zranění lidí.

S odvoláním na Institut technické inspekce o tom informovala Česká televize. Provozovatelé výtahů by měli nedostatky odstranit do roku 2010, správci panelových domů se ale obávají, že na to nebudou mít peníze, uvedla ČT.

Podle zaměstnanců odborné firmy jsou výtahy v domech až 40 let staré a nemají například obousměrné brzdy a vnitřní dveře. Josef Doležal z Institutu technické inspekce ČT řekl, že provozovatelé výtahů budou muset vypracovat soupis technických nedostatků a nebezpečné závady odstranit do pěti let.

Správce jednoho z panelových domů řekl, že na úpravu výtahů by nájemníci museli našetřit 600.000 korun. Podle dřívějších odhadů odborníků bude nutné vydat na rekonstrukce či výměny výtahů v České republice celkem nejméně 50 až 60 miliard korun.

V republice je kolem 80 tisíc výtahů, zhruba polovina z nich v panelových domech. Závady výtahů jsou podle odborníků ze 70 procent způsobeny chybami projektantů a ze 30 procent špatným užíváním a nedostatečnými opravami.

 
 
Reklama