Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedostatečná péče o vodoměry se prodraží

Problémy se zamrzlými vodoměry jsou každoročním evergreenem. Za následky škody plně zodpovídá zákazník, neboť péče o vodoměr je povinností majitele objektu.

Problémy se zamrzlými vodoměry jsou v zimním období každoročním evergreenem. Riziko poškození vodoměru stoupá s nedostatečnou péčí o toto zařízení. Podcenění jeho ochrany a nízká teplota pod bodem mrazu mohou způsobit prasknutí ochranného skla vodoměru či jeho úplné zamrznutí. V takovém případě za následky škody plně zodpovídá zákazník, neboť péče o vodoměr je povinností majitele objektu. "V zimním období je vhodné zkontrolovat, zda je vodoměr dostatečně temperován či minimálně izolován například vrstvou suché látky či molitanu," podotkl provozní ředitel Středočeských vodáren Jaroslav Černý. Pokud se jedná o venkovní vodoměrnou šachtu, doporučuje se na spodní plochu víka připevnit polyesterovou desku. Vhodné je rovněž provést tuto kontrolu u chat a chalup, kde po prasknutí vodoměru může docházet k dlouhodobým únikům vody a vzniklá škoda bývá často mnohonásobkem částky za výměnu zamrzlého vodoměru.

"Naši zaměstnanci v uplynulém měsíci řešili řadu případů, kdy kvůli nedostatečné tepelné ochraně došlo k zamrznutí vodoměru a přerušení dodávek pitné vody pro domácnosti," prohlásil provozní ředitel. Nárůst potíží obyvatel, souvisejících s narušením řádných dodávek pitné vody, očekávají pracovníci této společnosti, až mrazy povolí.

 
 
Reklama