Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak složitá je cesta vody do domácnosti?

Cesta pitné vody z povrchového zdroje k odběrateli má mnoho kroků a trvá několik dní.

Až týden trvá vodě, než z Úhlavy doteče k některým plzeňským vodovodním kohoutkům. Při této cestě projde ve vodárně mnohými zušlechťovacími procedurami.
Voda je čerpána z Úhlavy přímo v areálu vodárny Na Homolce, kde česle nejdříve zachytávají hrubé nečistoty. Průměrně se odebírá z řeky kolem 700 l/s. Starý a nový provoz jsou v podstatě stejné a voda se v nich upravuje napřed koagulantem, kdy se na chemikálii nabalují nečistoty z vody a v usazovacích nádržích klesají vzniklé vločky ke dnu. Usazenina odchází do čističky, upravovaná voda pak protéká přes filtrační nádrže. Ty obsahují písek a voda se tu pohybuje rychlostí 3,71 m/hod. Množství chemikálií se dávkuje podle toho, jak čistá, nebo spíše špinavá voda teče v řece. Její kvalitu, stejně jako fyzikální a chemické hodnoty vody vytékající z filtračních nádrží trvale hlídají automatické přístroje a laboratoř.
Voda se z obou provozů za filtry spojuje a protéká ozonačními nádržemi. Vysušený vzduch se nasytí elektrickými výboji ozonem, ten probublává v nádržích vodou a zahubí všechny bakterie a viry. Navíc zlepší i průzračnost vody a i její chuťové vlastnosti. Na cestu do města se do vody přidá ještě trocha chloru, aby byla zajištěna hygienická nezávadnost vody.

Silná čerpadla pak vodu dopraví do tří hlavních plzeňských vodojemů. Na Bory, Homolku a Sylván. Do vodojemu na Sylván s objemem 12 000 m³ se čerpá voda většinou jen v noci s využitím noční sazby dodávky elektrické energie, na Homolku se čerpá prakticky trvale. Ve vodojemu Sytná se voda zdrží celý den, na Homolce jsou to 3 až 4 hodiny.
Z vodojemů, které jsou na kopci, teče voda ke kohoutkům samospádem. V místech, která jsou v podobné výšce jako vodojem, udržují potřebný tlak vody přečerpávací stanice, kterých je v Plzni deset. Vodovodní síť má 500 km.

Zdroj Anopress 14.1.2005
 
 
Reklama