Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Systém, který zvládne všechno

Firma Stiebel Eltron získala na Aqua-thermu Zlatou medaili za kombinovanou ventilační jednotku LWA 203/303 SOL s rekuperací tepla a tepelným čerpadlem a Zvláštní ocenění za zónový multivalentní kombinovaný zásobníkový ohřívač s vestavěnou kondenzační jednotkou Dietrisol Quadrodens od výrobce De Dietrich.

"U nízkoenergetických, dobře zateplených domů s kvalitními okny se objevuje zásadní problém: jak je větrat. Naše tepelné čerpadlo funguje zároveň i jako větrací jednotka, protože je do něj zabudován rekuperační výměník tepla s 90% účinností," říká Ing. Martin Křižka ze Stiebel Eltronu (hala A, stánek 132). Jde vlastně o kompletní přístroj pro centrální výměnu vzduchu, pro přípravu TUV i pro vytápění.Teplo se zpětně získává pomocí křížového protiproudého výměníku ze vzduchu odčerpávaného z místností a z tepelného čerpadla vzduch-voda. V případě potřeby je možný elektrický dohřev. U verze LWZ 303 SOL je možné do systému ještě zapojit solární kolektory.

Firma Stiebel Eltron dále přihlásila do soutěže zónový multivalentní kombinovaný zásobníkový ohřívač s vestavěnou kondenzační jednotkou Dietrisol Quadrodens od firmy De Dietrich, pro niž má Stiebel Eltron generální zastoupení u nás i na Slovensku. Získala za něj Zvláštní ocenění. De Dietrich vyvinul zcela nový koncept solárních zásobníků, který je určen pro připojení 2 - 3 zdrojů tepla (např. plynové topení, tepelné čerpadlo, krbová vložka) a solárního zařízení. Uchování energie probíhá ve 4 funkčních zónách (zóna teplé otopné vody, zóna pro přípravu TUV, vyrovnávací zóna pro vytápění a zóna studené a vratné vody). Vše je samotížné, bez oběhových čerpadel, což velmi efektivně snižuje provozní náklady. U jednotky Quadrodens je navíc zapojen kondenzační kotel, který využívá nejen výhřevnosti spalin, ale také tzv. latentní teplo, které je při běžném spalování vázáno ve vodní páře a není využito. V kondenzačních kotlích se spaliny ochlazují pod teplotu jejich rosného bodu. Kondenzací vodní páry ve spalinách dojde k uvolnění další energie, která je využita pro topný systém. Systém lze využít pro topení, přípravu teplé vody i pro domácí bazény (hlavně vnitřní). Je určen především pro velké rodinné domy, včetně nízkoenergetických. Je to zkrátka "systém, který zvládne všechno", jak říká Ing. Křižka. U nás jde o novinku, ale De Dietrich tyto zásobníky vyrábí ve Francii už dva roky, vše je tedy dokonale odzkoušeno a vyladěno.

Jana Plamínková


Kombinovaná ventilační jednotka
LWA 203/303 SOL

Zásobníkový ohřívač s vestavěnou kondenzační jednotkou Dietrisol Quadrodens
 
 
Reklama