Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Atrea myslí na pasivní domy

Firma Atrea získala za svou novinku - kompaktní klimatizační jednotku s protiproudým rekuperátorem tepla DUPLEX-S-1800 Zvláštní ocenění v soutěži o nejlepší exponát veletrhu Aqua-therm Praha 2004.

Firma Atrea (hala A, stánek 141, hala D, stánek 807) se na Aqua-thermu představila hned se dvěma novinkami. První z nich je kompaktní klimatizační jednotka s protiproudým rekuperátorem tepla DUPLEX-S-1800, určená především pro stavby občanské vybavenosti, tedy restaurace, obchody, školy a především pro bazény (její výměník se totiž vyznačuje vysokou odolností proti účinkům vody). Protiproudý rekuperátor s účinností 80 % je evropskou novinkou, běžně jsou obdobná zařízení vybavena křížovými rekuperátory s nižší účinností. Mimo to jde o jednotku kompaktní, asi o 30 % menší než je u obdobných zařízení zvykem. Jednotka obsahuje vytápěcí registr, chladicí registr, cirkulační klapku, by-passovou klapku a kompletní digitální systém řízení. Atrea vyrábí tuto jednotku ve 12 velikostech s výkonem od 2000 do 12 000 m³/hod.

Další zajímavou novinku představuje systém teplovzdušného vytápění a větrání s rekuperací tepla, určený pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu, a to jak pro rodinné domky, tak i pro bytové domy (vzduchotechnické jednotky DUPLEX RB, RC a RD, jednotka RDH je určena speciálně pro větrání rodinných bazénů). I tyto jednotky jsou standardně vybaveny protiproudým rekuperátorem s 90% účinností. Mohou pracovat v pěti režimech, od rovnotlakého větrání přes cirkulační teplovzdušné vytápění až po přetlakové letní větrání (tedy chlazení), a to buď venkovním vzduchem, nebo vzduchem ze zemního registru, který se v létě předchlazuje až o 15°C a v zimě předehřívá až o 18°C. Firma nabízí toto zařízení ve čtyřech různých modifikacích podle jejich výkonu a určení. Všechny jednotky jsou patentované. "V Evropě jsou běžné v pasivních domech pouze větrací jednotky, ale bez možnosti přírodního chlazení," říká Ing. Petr Morávek, CSc., majitel firmy Atrea. Rovněž koncepce pěti režimů nastavitelných jednoduše na ovladači je v Evropě unikátní.

Jana Plamínková


Foto: Ing. Morávek představuje klimatizační jednotku s protiproudým
rekuperátorem tepla DUPLEX-S-1800

 
 
Reklama