Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mají lidé šanci bránit se růstu cen energií?

Mají lidé šanci bránit se růstu cen energií? Tisková zpráva společnosti G-TERM.

Praha 13. září - Postupné otevírání trhu s energiemi zatím nepřináší avizované snižování cen. Poslední zprávy mluví o opaku. Ceny plynu pro domácnosti vzrostou od října v průměru o 11 procent. Stejně by měly vzrůst od začátku příštího roku ceny "surové" elektřiny. U domácností se to projeví zvýšením cen zhruba o čtyři až pět procent. Podle některých odborníků se dá očekávat především dlouhodobý růst cen zemního plynu. "Ceny plynu se odvíjejí od světových cen ropy. Nákupní cena tvoří zhruba 80 procent výsledné ceny," uvedl Josef Šťastný, poradce Energy Centre České Budějovice. Ceny ropy, na kterých je plyn závislý žene podle analytiků vzhůru nestabilita na Blízkém Východě. Některé ropné společnosti také ohlásily menší ložiska ropy než původně očekávaly. Poroste také poptávka po ropě v rozvíjející se Číně.

Jak se tomu mohou lidé v České republice bránit? "Mohou například používat levnější paliva, jako dřevo či dřevní brikety. Ale i zde dojde k nárůstu cen," upozorňuje Šťastný.

Další možností je podle Šťastného zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na výrobě energie. Důležité ale je spotřebovávat méně energie. "Nejlevnější energie je ta nevyrobená," doplňuje Miroslav Páv ze společnosti G-TERM. Nejúčinnější cestou, jak se mohou lidé bránit růstu cen energií, je nižší spotřeba energií. U domácností jsou to pak především úspory ve vytápění, které představuje největší část výdajů za spotřebovanou energii.

ednou z možností, jak snížit spotřebu energií, je instalace tepelného čerpadla. "Tepelné čerpadlo získává až tři čtvrtiny energie zdarma – ze země či vzduchu. Ve srovnání s ostatními zdroji vytápění má nejnižší provozní náklady," upozornil Páv. Ještě výraznější úsporu představuje podle Páva tepelné čerpadlo v případě, že lidé v domě používají i klimatizaci. "Klimatizaci i topení totiž zajišťuje jeden stroj, což výrazně snižuje náklady na investice" dodal Páv.

 
 
Reklama