Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Je třeba sledovat kvalitu vody v obytných stavbách s olověnými rozvody

Urychlit úplné odstranění olověných přípojek vody by měly přísnější normy EU. Obce, které se zapojí do monitoringu olověných rozvodů mají šanci na dotace Ministerstva pro místní rozvoj.

Několik tisíc vodovodních přípojek či rozvodu z olověných trubek je podle odhadu vodohospodářů v Olomouci. Zejména ve starších bytech a domech mohou ovlivnit kvalitu pitné vody. Okem neviditelný nepřítel lidského zdraví - olovo - se může z nevyhovujícícho potrubí vyluhovat do vody. Její následné pití přitom může ojediněle vést až k chronické otravě tímto chemickým prvkem.

Vodohospodáři mají v péči pouze hlavní veřejný vodovod. Potrubí k domům a vnitřní rozvody jsou výhradně v moci majitelů nemovitostí. "Je třeba sledovat kvalitu vody v obytných stavbách s olověnými rozvody. Vždyť olovo obsaženo ve vodě může mít dokonce negativní vliv na vývoj dětského mozku," řekl pro MF Dnes Martin Halata ze Zdravotního ústavu v Olomouci.

Žádná statistika o počtu podobných rozvodů však neexistuje. "Vzorky se k nám dostávají náhodně. Třeba když některá ze starších staveb prochází rekonstrukcí. Nebo když někdo přijde z vlastní iniciativy. Hodnoty, které jsme naměřili, většinou překračovaly normu. Jen tak jeden z pěti případů vyšel v pohodě," podotkl Halata. "Naposledy přišla paní z Olomouce-Hodolan bydlící ve zhruba šedesát let starém domě. Zjistili jsme tam vysoké dávky olova ve vodě. A protože šlo o rodinu se třemi dětmi, doporučili jsme jim každé ráno odpouštět vodu anebo na pití dětem dávat jinou," vzpomínal Halata. Mnoho lidí o problému olověných vodovodních rozvodů ani neví.

Pomoci chce ministerstvo pro místní rozvoj
Urychlit úplné odstranění olověných přípojek by měly přísnější normy Evropské unie. Vážnost problému si uvědomují i ministerští úředníci. Ministerstvo pro místní rozvoj v červnu vyhlásilo záměr monitorovat prostřednictvím obcí kvalitu vody v olověných potrubích. "Vzhledem k současné situaci i změnám ve vládě však není zřejmé, kdy se akce bude konat. Závisí to na finančních možnostech státu," podotkl Halata. Obce, které se do projektu zapojí, by měly mít šanci získat ministerské peníze. Vyhlášky Evropské unie i České republiky se však netýkají osobního vlastnictví. "Ani vyhláška o pitné vodě není postavená na individuálním zásobování třeba ze studní. Olovo ovšem k rozvodu pitné vody jednoznačně nedoporučujeme. Majitel domu musí pro své nájemníky zajistit, aby rozvod neovlivňoval kvalitu vody. Pokud by tedy někdo z obyvatel podobného objektu zjistil obsah nebezpečných látek, může s tím na vlastníka vyrukovat. Zatím se to ale moc nestává," uzavřel Halata.

Naše voda je kvalitní, říká šéf vodárenské společnosti. Vodovodní potrubí je záležitostí každého ze správců nemovitosti. "Každý z nich od nás dostává až před svůj dům kvalitní pitnou vodu. Ta je garantovaná v celém námi spravovaném rozvodu," uvedl provozní ředitel Středomoravské vodárenské Petr Šindler. Olomoucký veřejný vodovod se buduje už zhruba od roku 1880. S ohledem na potřeby a rozměry podobného centrálního potrubí se ovšem olovo jako materiál nepoužívalo. "Olověné trubky jsou pro větší profily nevyhovující, dostatatečně by neodolávaly tlaku vody," vysvětlil Šindler. "Opravdu je to o olověných soukromých, popřípadě obecních přípojkách k nemovitostem. Voda v nich třeba nějakou dobu stojí a olovo se do vody vyluhuje. Což může znamenat zdravotní problémy. A takových přípojek je poměrně dost. Neznám přesné číslo, ale řádově se může jednat zhruba o tři tisíce," uzavřel Šindler.

Lucie Bauerová z Krajské hygienické stanice v Olomouci potvrdila, že pitnou vodu pravidelně kontrolují. Provozovatel veřejného vodovodu je totiž povinen pravidelně na vlastní náklady provádět rozbory. "Zatím jsme nezaznamenali zvýšené obsahy olova v odebraných vzorcích. To ovšem neznamená, že se nemohou někde vyskytovat. Ale půjde pravděpodobně o individuální studně či přípojky," uzavřela Bauerová. Nájemníci v olomouckých městských domech mohou být povětšinou klidní. "Nemáme jedinou přípojku k domu, která by už nebyla z polyetylenu. Olověné rozvody přímo v domech máme zhruba jen u deseti až patnácti objektů v centru. Samozřejmě, pokud se tyto domy neprodají a zůstanou v našem vlastnictví, vyměníme i tyto rozvody. Jinak ve všech ostatních domech vlastněných městem jsou již ze zinku nebo polyetylenu," reagoval ředitel Správy nemovitostí Olomouc Roman Zelenka.

Co je olovo
V lidské těle se olovo přirozeným způsobem nevyskytuje a ve vodách patří mezi látky toxické a tedy nebezpečné. Olovo může způsobit chronické otravy, neboť se hromadí v některých orgánech, jako jsou játra, ledviny, kosti. Nejrozšířenější olověnou rudou je galenit (PbS). Umělým a stále významnějším zdrojem olova jsou výfukové plyny motorových vozidel, které mohou značně znečistit atmosférické vody a tím i vody povrchové. (Zdroj - Pitter Pavel: Hydrochemie. Praha)/i>

Zdroj: Anopress, 5.8.2004

 
 
Reklama