Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Unikající plyn se šířil pískovým podložím všemi směry

Příčinou havárie plynu v Brně byl zkrat na elektrickém vedení. Vznikl elektrický oblouk o teplotě tisíců stupňů Celsia a vysoká teplota pak narušila polyetylenové plynové potrubí.

Výbuch plynu v brněnské Tržní ulici, při kterém koncem června zahynuli čtyři lidé, způsobil elektrický zkrat. Jak uvedla MF Dnes zřejmě kvůli vysokému zatížení vozovky vibracemi od projíždějících vozidel byly narušeny kabely, vznikl elektrický oblouk o teplotě tisíců stupňů Celsia a vysoká teplota pak narušila polyetylenové plynové potrubí.

Vzniklými otvory v potrubí začal unikat plyn, který se šířil pískovým podložím všemi směry - pod vozovkou, pod chodníkem a částečně i do sklepa domu. Jak přesně byl nakonec iniciován samotný výbuch, zatím vyšetřovatelé nevědí. Do Tržní ulice byli už několik hodin před explozí obyvateli přivoláni plynaři, protože v ulici byl cítit plyn. Výbuch nastal v době, kdy pracovníci Jihomoravské plynárenské pracovali na zjišťování příčin poruchy.

To, zda bude za explozi, jež zničila několikapatrový obytný dům, někdo obviněn, policie zatím nerozhodla. "O zahájení trestního stíhání rozhodne komisař do čtyř týdnů. Podezření směřuje k trestnému činu obecného ohrožení z nedbalosti," řekl brněnský policejní mluvčí Mojmír Popp.

Zdroj: Anopress, 4.8.2004

 
 
Reklama